2019-07-16
知道係中環開左間新嘅日本蛋糕店🍰😍朋友試左都大讚,今日過過中環就去搵下佢先!Chez Shibata 位於最多野食既集中地,所以一d都唔難搵,鋪頭外圍仲有面包買添一入到去就俾大大個蛋糕櫃吸引住🥰蛋糕好靚好colorful 好吸引呀🤤為左蛋糕而來,所以我地叫左3個好想試嘅蛋糕🍰紫醉金迷-紫薯忌廉撻本身好中意食紫薯,見到佢第一時間就已經心心眼😍 外邊係厚厚嘅紫薯cream,好重紫薯味,之後係好香滑嘅cream,一食就知係靚嘅日本cream,奶味重,下面係一層薄薄嘅black currant jelly ,酸酸地平衡返成個tart嘅感覺👍🏻半熟芝士蛋糕🍰唔好睇佢個樣好似普普通通,無咩特別咁,一食就覺得驚為天人,呢個半熟芝士蛋糕嘅芝士味岩岩好,蛋糕好滑好滑,面頭嘅cream一樣高質,亦唔會太甜,入口有溶化嘅感覺,食落幸福感Up✨✨✨蛋糕同餅底中間仲有hazelnuts ,脆脆地增加口感👍🏻👍🏻最後出場嘅係香港限定嘅小紅帽-櫻桃酒朱古力蛋糕🍒🍫呢個蛋糕我覺得最特別之處就係佢入面有好多layer 朱古力同cream 好幼滑❤️食到大大粒充滿酒香嘅cherry,加埋raspberry jam酸酸地真係
為左蛋糕而來,所以我地叫左3個好想試嘅蛋糕🍰
紫醉金迷-紫薯忌廉撻
半熟芝士蛋糕🍰
最後出場嘅係香港限定嘅小紅帽-櫻桃酒朱古力蛋糕🍒🍫
呢個蛋糕我覺得最特別之處就係佢入面有好多layer 朱古力同cream 好幼滑❤️食到大大粒充滿酒香嘅cherry,加埋raspberry jam酸酸地真係超級好食呀!!