2017-04-13
今日同女朋友喺銅鑼灣行完街,兩個人心血來潮想食拉麵,於是就去咗拉麵勝地登龍街覓食。由於我同女朋友都唔係好熟悉呢度嘅拉麵鋪頭,所以就揀咗間都幾多人排隊嘅拉麵,質素一定有保證。雖然好多人排隊,但等候嘅時間都唔算好長。今日係閒日,但鋪頭內都坐滿曬,令我同女朋友都好有信心,好期待因間嘅嘢食。呢度環境唔錯,唔似其他拉麵鋪頭要坐得好迫,都幾啱情侶兩個嚟食。我叫左個炙燒豚肉味玉拉麵,賣相十分之吸引。幾時都話半肥瘦嘅肉係最好食,有咬口得嚟又唔會太過肥膩。塊肉分量亦都好足,胃口都算大嘅我食完都覺得飽。而湯底亦都要讚下,濃郁得來同出面啲味精湯底一啲都唔同,不愧係鋪頭最推介嘅拉麵。女朋友叫左雞叉燒味玉雞白湯拉麵。由於我哋冇見過拉麵鋪售賣雞叉燒拉麵,所以我哋一開始都驚雞叉燒會同拉麵唔夾。但事實證明,雞叉燒一啲都唔輸蝕比豚肉呀!雞上面啲炸蒜同雞配合得天衣無縫,咬落脆脆地,十分之特別。呢個湯底就冇咁濃郁,比較清,但都非常之入味,啱晒啲怕油膩嘅女仔食。我哋仲叫左羽根燒餃子。佢嘅外型十分之有趣吸引,好似片片雪花咁。由於係即叫即煎嘅關係,上枱嘅時候熱辣辣即刻食,脆啵啵咁好得意,比起一般餃子好味,口感亦豐富啲。我哋食完之
雖然好多人排隊,但等候嘅時間都唔算好長。