2019-09-03
係百德新街既Coedo taproom,算係繁忙既銅鑼灣裏面可以偷得半日浮生既一角。日本手工啤酒主題既餐廳,有住貓頭鷹標記,主打啤酒配串燒同日式料理,因為好耐無飲啤酒吹下水喇,咁啱約到TT小姐可以陪我放鬆下🤪 Coedo taproom 有室外同內座位,岀面既枱大d 適合一大堆朋友飲啤酒傾下計,裏面就啱兩三個朋友仔歎冷氣😝 我地兩個人坐左係裏面,一坐低,梗係要叫啤酒先啦。draft beer 有六款,係自己brand Coedo 黎架😛 有瑠璃(pilsner) 、白 (hefeweizen)、毬花(session IPA) 、伽羅 (India pale lager)、紅赤(imperial sweet potato amber ale ) 同漆黑(dark lager) ,仲有 beer platter,有齊咁多款,好想一次過試哂!不過聽日要早起番工,唯有等下次先試😍今次叫左鍾意既pilsner 先,TT小姐鍾意甜d既,所以侍應哥哥就介紹左好特別既Zeffer apple crumble bottle beer ($75),真係好似食緊apple crumble 咁好香!唔太鍾意飲
我地兩個人坐左係裏面,一坐低,梗係要叫啤酒先啦。
今次叫左鍾意既pilsner 先,TT小姐鍾意甜d既,所以侍應哥哥就介紹左好特別既Zeffer apple crumble bottle beer ($75),真係好似食緊apple crumble 咁好香!唔太鍾意飲酒既TT 小姐都覺得好好飲!(無錯,係我好想飲啤酒,佢陪我黎飲🤪) 之後叫左幾款串燒,差唔多每款串燒都配一個唔同既醬,搭配得好好,食起黎好夾仲好啱餸酒。
安格斯牛肉肉眼配COEDO漆黑醬($80)
上呢個串串既時候,肉汁仲流緊岀黎,唔會好韌之餘仲有特配醬汁,好惹味! 牛脷串配阿根廷酸醬($50)
食串燒梗係要食牛脷啦,絕對可以試到師傅燒烤既功架呀。呢個牛脷稱得上一流呀,食完會好想再encore !
豬腩肉 ($38) 大葱雞肉 柚子胡椒($40) 串燒飯棒 ($32)
呢個係TT小姐既當晚最愛,最面層燒到金黃色,咬落地又脆,好香口!(我問佢佢先俾我食細細啖咋😂) 柚子香味雞湯拉麵 ($85)
如果鍾意食拉麵既朋友就要試埋呢個拉麵喇,麵條好彈牙,唔會太軟,湯底裏面柚子同雞湯配合得啱啱好,唔覺唔覺食食就會飲埋啲湯😍