2020-08-17 438 views
這間餐廳我只食過早餐。我還記得那次因為身體不適,所以睇完醫生就食點東西才回家。但我最記得那次係佢哋最後一天做早市。之後佢哋停咗早市一排。我聽那些姐姐講停的原因好似係唔夠客。其實都唔難理解。佢哋的早市和普通茶餐廳無分別。那為什麼要選擇這間要收加一的餐廳呢?你話如果做法比較日式,都還好呀。不過這都是之前的事了。最近睇返好似做返早市了。今次唔知係咩原因了。雖然未必會光顧,但多個選擇都係一件好事。講返正題我今次其實唔係來這裡食早餐的。我是選擇午餐,因為家人想試佢哋嘅原隻魷魚。據知係新都城只有呢間有。所以就去試一次了。那去到才知做功課唔夠。原來這菜式暫停供應。本來都想問吓職員會唔會再有,但睇返個價錢都係決定放棄。原條魷魚要買$80,就算有都未必捨得試。但既然選擇左呢一間食店就即管試吓佢哋的午餐。以下是今日我和家人的午餐:刺身丼選用日本米。口感幾好,飯的份量夠兩個人細食人享用。刺身係冇得選擇嘅。一早定好份量和款式。但都幾好質。份量都幾充足。我哋都好滿意。如果選擇午餐還會包一杯熱飲。我們選擇了咖啡。家人都滿意杯咖啡。我就沒有選擇飲品。因為佢哋提供嘅茶都幾有味道。職員表現積極。不停加水和介紹特價食物。
講返正題我今次其實唔係來這裡食早餐的。
刺身丼
三文魚刺身壽司

之後我哋發現令一個特價食物。佢哋都話可以加單。那就可以再試多幾款小食。
日式餃子

這個餃子$9有三件。即炸所以都幾熱。其實里面的材料就唔係太食得出係咩。
蝦餅沙律

最後我點了沙律。因為唔想食太多。天氣太熱根本無咩胃口。本來都想食壽司🍣但其實想食的壽司價錢都唔平。那不如去大型日本餐廳。那邊選擇多、價錢便宜。講返這個沙律。我只可以講我唔會再食。
原因有幾個:
1)沙律醬很鹹
2)虾餅口感唔夠彈牙
3)份量太細
這裡的沙律選擇都唔多。
總括今次體驗都算好。因為都唔係太貴就可以食到新鮮日本料理。但我下次應該唔會再選擇這間。因為這附近都有其他烏冬專門店
2020-08-15
$75 (Lunch)
刺身丼
三文魚刺身壽司