2021-01-27 256 views
小編差唔多有2年幾無去過將軍澳一帶😲,而天氣咁凍加上約左位朋友係嗰邊食飯,終於畀到籍口自己係嗰區食飯喇🥳。而小編們就去到寶琳站附近既一個商場食飯👀,行左一段時間都未諗到食乜好,最後決定一間性價比高少少既餐廳,仲要係食日本野既🇯🇵,啱哂小編既朋友呀。而呢間餐廳就係係香港好多分店既「甘味讚岐手打烏冬」。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈牛肉壽喜燒 配溫泉蛋飯 $60日本壽喜燒咸中帶甜,將湯底加入飯內🍚,香濃又美味,更可暖胃😋。而且餐廳既壽喜燒偏大碗🍲,有牛肉、豆腐、豆角、菜、金菇、紅蘿蔔,最重點就係有溫泉蛋🥚,呢樣真係畫龍點睛。牛肉可能煮得太耐比較煙韌,份量亦不多不少,足夠🙏。不過如果壽喜燒最正既地方就係一路燒住一路慢慢食當中既食材,如果唔係放得太耐時間🧐,壽喜燒既質素同味道亦下降,所以如果能夠有一個小型爐燒住鐵鍋咁食🤭,絕對係冬天食物首選✨。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈加小食 炸餃子 $8午餐可以加錢換小食,而小編們就加$8 有三件炸餃子🥟,質素嚟講較為普通,但以$8有三件嚟講,性價比高,外脆內餡肉多💦,亦不錯加嚟試一試,豐富自己既午餐🍽。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦今日小編難得去到將軍澳
🎈牛肉壽喜燒 配溫泉蛋飯 $60
🎈加小食 炸餃子 $8
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
今日小編難得去到將軍澳寶琳搵野食,不過呢一區絕對仲有好多美食發掘👀,希望小編能夠多啲嚟到呢區再為大家介紹美食。而今次呢間「甘味讚岐手打烏冬」亦可以簡簡單單去食到壽喜燒🍲,同朋友襯住午市仲可以堂食,慢慢享受係堂食享用美食既滋味😳。
炸餃子
2021-01-10
$68 (Lunch)
2021-01-19 93 views
第四波疫情仍未受到控制,限聚令,食肆每張枱不可超過兩人,六點後不能堂食等防疫設施一再延長,我哋一行三人一齊食午餐都唯有分枱食。新都城一期呢間日式餐廳,枱上有擺放防疫板,枱距亦比到舒服感。職員帶我哋分別坐喺兩張枱,枱同枱之間亦相隔住一啲空間。我哋揀咗三個午餐追加一啲小食,食物味道唔錯,堂食午巿定食有九折,小食無。精美小食:+$8炸餃子(3件)。+$8天婦羅蕃薯(2件),蕃薯唔甜,普通。+$14一口炸雞(2件),外脆內嫩。+$18紫心香芋丸(4粒)。午巿定食:汁燒豬柳丼,豬柳唔鞋又帶有肉質感,唔會醃到無晒肉味,蛋同汁一齊撈飯入口唔會乾,整體幾好。壽司拼盤稱讚岐手打烏冬,有8件壽司,太耐無食可以過吓口癮。鰻魚柳川鍋燒讚岐手打烏冬,鰻魚太薄,喺湯度浸住一夾就散開,味道可以。凍飲+$3

精美小食:
+$8炸餃子(3件)。

+$8天婦羅蕃薯(2件),蕃薯唔甜,普通。

+$14一口炸雞(2件),外脆內嫩

+$18紫心香芋丸(4粒)。

午巿定食:

壽司拼盤稱讚岐手打烏冬,有8件壽司,太耐無食可以過吓口癮

凍飲+$3

2021-01-15
$83 (Tea)
2020-08-17 439 views
這間餐廳我只食過早餐。我還記得那次因為身體不適,所以睇完醫生就食點東西才回家。但我最記得那次係佢哋最後一天做早市。之後佢哋停咗早市一排。我聽那些姐姐講停的原因好似係唔夠客。其實都唔難理解。佢哋的早市和普通茶餐廳無分別。那為什麼要選擇這間要收加一的餐廳呢?你話如果做法比較日式,都還好呀。不過這都是之前的事了。最近睇返好似做返早市了。今次唔知係咩原因了。雖然未必會光顧,但多個選擇都係一件好事。講返正題我今次其實唔係來這裡食早餐的。我是選擇午餐,因為家人想試佢哋嘅原隻魷魚。據知係新都城只有呢間有。所以就去試一次了。那去到才知做功課唔夠。原來這菜式暫停供應。本來都想問吓職員會唔會再有,但睇返個價錢都係決定放棄。原條魷魚要買$80,就算有都未必捨得試。但既然選擇左呢一間食店就即管試吓佢哋的午餐。以下是今日我和家人的午餐:刺身丼選用日本米。口感幾好,飯的份量夠兩個人細食人享用。刺身係冇得選擇嘅。一早定好份量和款式。但都幾好質。份量都幾充足。我哋都好滿意。如果選擇午餐還會包一杯熱飲。我們選擇了咖啡。家人都滿意杯咖啡。我就沒有選擇飲品。因為佢哋提供嘅茶都幾有味道。職員表現積極。不停加水和介紹特價食物。
講返正題我今次其實唔係來這裡食早餐的。
刺身丼
三文魚刺身壽司

之後我哋發現令一個特價食物。佢哋都話可以加單。那就可以再試多幾款小食。
日式餃子

這個餃子$9有三件。即炸所以都幾熱。其實里面的材料就唔係太食得出係咩。
蝦餅沙律

最後我點了沙律。因為唔想食太多。天氣太熱根本無咩胃口。本來都想食壽司🍣但其實想食的壽司價錢都唔平。那不如去大型日本餐廳。那邊選擇多、價錢便宜。講返這個沙律。我只可以講我唔會再食。
原因有幾個:
1)沙律醬很鹹
2)虾餅口感唔夠彈牙
3)份量太細
這裡的沙律選擇都唔多。
總括今次體驗都算好。因為都唔係太貴就可以食到新鮮日本料理。但我下次應該唔會再選擇這間。因為這附近都有其他烏冬專門店
2020-08-15
$75 (Lunch)
刺身丼
三文魚刺身壽司
日式餃子
2019-09-01 836 views
約左朋友喺寶琳食飯,見唔多人,幾啱傾偈就入左去,坐足一晚間餐廳都依然得半滿既人,似乎唔多人幫襯!不過亦因爲唔多人,所以坐得都舒服,3人坐6人枱,又唔會趕人走,食物都快上枱!我叫左個蕃茄牛肉烏冬,我覺得湯底有d酸,烏冬同牛肉軟硬度適中,味道合格!如果想坐得耐,呢度係唔錯既選擇,食物整體合格,不過不失!
如果想坐得耐,呢度係唔錯既選擇,食物整體合格,不過不失!
烏冬專門店係香港唔算特別多,出名既更係十隻手指數得哂。日式烏冬講求麵煙韌度、口感、粗幼等等,而同時烏冬既最好拍檔個人認為一定係出色既湯底。是日晚上收工後與友人來到新都城中心一期,天氣炎熱下來到「甘味」,欣賞既係甘味經典既番茄牛肉粒烏冬🍅🍅🍅,酸酸甜甜,更為醒胃🥰🥰🥰1. 鐵板牛柳粒番茄湯烏冬🍅🍅🍅牛柳粒尺寸夠大,而且以高溫預先放於鐵板煎熟,再放入番茄湯當中,同時加入大量炸香蒜粒增加口感。甘味經典推介主打產品,絕對無令人失望😍😍😍2. 3色炸蝦丸🍡蝦丸分為紫菜、原味而及芝麻調味,每一粒都入口煙韌,佐酒一流😎😎3. 豪華刺身飯🍱🍱甘味除左烏冬外,刺身丼飯選擇亦算多,豪華刺身飯有三文魚、北寄貝、吞拿魚及蝦,選料較豐富。😋😋4. 八爪魚沙律🥗🥗🥗每次幫襯甘味都會必點呢款沙律。對比其他餐廳,甘味提供既沙律款式相對特別,八爪魚餅肉質煙韌,而且配上最夾海鮮既千島醬汁,更見出色。😍😍埋單最後兩位300蚊多,非常底食,以新都城中心來說真的超值😍😍😍

1. 鐵板牛柳粒番茄湯烏冬🍅🍅🍅

2. 3色炸蝦丸🍡

3. 豪華刺身飯🍱🍱

4. 八爪魚沙律🥗🥗🥗

2019-08-17 261 views
🔎甘味讚岐手打烏冬📍將軍澳貿業路8號新都城中心1期2樓256-258號舖🔷炙燒豬頸肉烏冬$60醬油湯底,湯底好濃,烏冬份量夠多,而家唔會太幼身,非常彈牙,豬頸肉易咬,上面有埋燒汁,十分入味🔷麵豉燒雞排蕃茄湯烏冬$64泡菜湯+$10原本係蕃茄湯底,但若果唔喜歡都可以轉湯底需加$10,泡菜湯底非常好食,湯底唔會好辣,入面仲有好多泡菜添,雞排煎得好香,完全唔會太油,好重麵豉味,十分滋味🔷黑椒炸雞軟骨$40份量好多,熱辣辣,加上有黑椒味既襯托,令到更加入味,而且粒粒雞軟骨都十分脆🔷日式煎餃子$38一份有5件餃子,入面既豬肉好多,皮夠薄,而且價錢都非常平🔷凍檸檬茶 $15🔷7up $18烏冬質素高,而且環境好舒服,夠大坐得舒服
🔎甘味讚岐手打烏冬

🔷日式煎餃子$38
一份有5件餃子,入面既豬肉好多,皮夠薄,而且價錢都非常平

🔷凍檸檬茶 $15
🔷7up $18

烏冬質素高,而且環境好舒服,夠大坐得舒服
2019-08-15 213 views
喺新都城中心很完街,好鬼攰,想坐低食啲嘢再繼續😎😎😎一於來個快食,呢間甘味讚岐手打烏冬,之前都食過覺得唔錯👍👍燒牛肉丼飯牛肉肥瘦適中, 好香牛味, 個汁好正, 成碗食哂😍😍雜錦烏冬鍋烏冬好彈牙, 好好食,而且份量都好多有唔同嘅餸,連湯都飲埋🤗🤗紫薯米紙卷外脆內軟,很香甜!波菜芝士小丸子芝士濃郁, 好香芝士味, 仲有淡淡既波菜香,又幾夾喎👍巨峰提子梳打好適合夏天飲,唔會太甜!價錢合理環境又好錯服務周到會再嚟☺️☺️
喺新都城中心很完街,好鬼攰,想坐低食啲嘢再繼續😎😎😎

一於來個快食,呢間甘味讚岐手打烏冬,之前都食過覺得唔錯👍👍

燒牛肉丼飯
牛肉肥瘦適中, 好香牛味, 個汁好正, 成碗食哂😍😍

雜錦烏冬鍋

紫薯米紙卷
外脆內軟,很香甜!

波菜芝士小丸子
芝士濃郁, 好香芝士味, 仲有淡淡既波菜香,又幾夾喎👍

巨峰提子梳打
好適合夏天飲,唔會太甜!

價錢合理環境又好錯服務周到會再嚟☺️☺️
2019-08-14 180 views
約左個妹係將軍澳食野,寶琳呢邊有大型商場,餐廳選擇多,最終我們選擇了甘味開餐。一出港鐵站,就見到對面商場甘味的招牌,望到餐廳有落地玻璃,環境不錯。入到去就安排左我地坐窗邊卡位,望住街景幾舒服。食過其他分店,覺得食物不俗,比起其他日本餐廳價錢幾實惠。因為都幾肚餓,所以叫左d飽肚菜式,鰻魚飯、豬軟骨烏冬、三文魚手卷、蟹子沙律、牛油蕃薯及炸墨魚嘴。鰻魚飯上有d鰻魚碎同滑蛋,撈飯食幾正。另外,我一向來好喜歡甘味的烏冬,好彈滑。最後,更點了個豆腐雪芭,濃濃的豆乳味,有少少似飲緊豆漿,作為晚餐後的甜品很不錯。仲想讚下呢度服務幾好,會主動問洗唔洗碗仔之類,店員態度親切,加茶加得好密呢。

2019-08-13
2019-07-25 101 views
今日我哋去咗位於將軍澳新都城中心的甘味讚岐烏冬專門店,呢度有一個期間限定的海膽刺身盛配冷蕎麥面$138 ,仲有一杯原粒紅豆冰跟埋,於是就決定叫呢一個套餐!呢個蕎麥面非常特別,蕎麥面上鋪滿蟹子、牛油果、紫菜碎、青瓜絲等等,只要淋上冷麵汁,拌一拌就食得,感覺十分清新,而且呢一個套餐仲有海膽刺身盛,海膽鮮甜唔苦澀味,仲要一板上,好creamy, 我仲有三文魚、甜蝦、北寄貝、玉子、蟹柳等!呢個餐嘅紅豆冰非常多紅豆,唔使加錢就有得飲,好抵!另外仲叫咗一個烏麻淮山便當,便當雖然冇嘢飲,但係有麵豉湯,麵豉湯內有海帶,呢個便當分成四部份,一格係蟹子沙律,一格係壽司四盛,一格係刺身,一格係主菜豚肉芽菜蘿蔔絲,另外仲會跟一個湯烏冬,可以將個主菜放上烏冬上面食!

呢個餐嘅紅豆冰非常多紅豆,唔使加錢就有得飲,好抵!

2019-07-10 109 views
今日off, 相約朋友到將軍澳的一間日本餐廳晚餐😊剛剛去到時候, 時間尚早, 職員有禮貌地提議坐window seats, 及主動加熱茶 由於今日兩點幾先食完lunch, 唔太餓, 所以我地叫一個烏冬同主攻小食 鐵板牛柳蕃茄湯烏冬: 大大個蕃茄分成兩份上碟, 令整個烏冬都非常入味, 蕃茄味夠濃, 帶點酸甜, 非常清新的感覺, 烏冬口感彈牙, 牛柳粒份量又足 (有成7, 8小塊),牛柳仔先煎香過才放入蕃茄烏冬, 軟硬適中,咬落還有肉汁, 果然名不虛傳! 芝士年糕: 芝士味濃, 軟軟的, 外面炸到金黃色, 又creamy, 又香口 大阪風燒餅: 新菜色黎既, 燒餅上放滿沙律醬, 再加少許蟹籽, 燒得熱烘烘, 同傳統的有所不同, 薄薄的長方型燒餅, 有新鮮感 清酒煮蜆: 一黎到已經有陣陣既清酒香味, 酒味較平日食開的濃, 令蜆肉非常入味 雪糕: 竟然有開心果味, 正開心果味濃, 綠茶味的雪糕都好重綠茶味, 茶味濃, 不甜, good點烏冬式丼飯可以加$18配梳打特飲及$9食雪糕
今日off, 相約朋友到將軍澳的一間日本餐廳晚餐😊

鐵板牛柳蕃茄湯烏冬

青酒煮蜆
開心果雪糕
抹茶雪糕
2019-07-09 112 views
將軍澳📍#烏冬 同 #拉麵 永遠都係我嘅至愛啊💜 估唔到你間連鎖餐廳都唔錯喔🥢~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*🌟黑蒜頭豬手鍋燒讚岐手打烏冬🍴賣相不錯,湯底有啲似出前一定黑蒜油味🙊好食嘅!好香濃!🐷手啖啖肉💪🏻~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*🌟咖喱雞扒二十穀米釜飯🍚如果唔鍾意食咁咪可以免費轉番珍珠米🥄~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*小食方面就食咗呢幾樣🍽 🌟日式糖心蛋 🌟雞軟骨餃子棒🌟日式炒椰菜 overall scores: 7/10
小食方面就食咗呢幾樣🍽 🌟日式糖心蛋 🌟雞軟骨餃子棒
🌟日式炒椰菜
overall scores: 7/10
2019-07-08 81 views
今日相約閏蜜食飯,當然要搵個坐得舒服既地方密密食密密傾,朋友推介呢度,覺得d野食好味,環境又唔錯。薄切肥牛蕃茄湯讚岐手打烏冬:先講肥牛,肥瘦適中,唔會太肥,而且份量好多,好食!湯底係我最愛既蕃茄湯,湯頭濃郁鮮甜,配上手打烏冬,Perfect match!生薑豚肉燒廿穀米飯 :朋友order左呢個,以為呢個餐係有飯連餸,點知原來仲有個前菜同湯,好豐富,我地仲散叫佢d小食添,不過朋友話好好食,K.O.晒!勁 !紅豆涼粉冰:天氣熱,我地都揀左紅豆涼粉冰飲,紅豆起沙又唔太甜,加左涼粉,好消暑八爪魚餅沙律菜配千島汁:八爪魚餅彈牙好食,配上新鮮沙律菜,蕃茄,感覺清新又健康!最後有三文魚籽同千島醬調味,鮮香味濃吉列甘栗餅:外層炸得脆卜卜,內裏紫色既應該係紫薯,仲有粒粒甘栗,甜甜地,有驚喜!日式煎餃子:樣子同平常食到既日式煎餃子無乜分別,但係肉餡好豐富多汁,而且煎得好香口,點上醋食,好開胃。

薄切肥牛蕃茄湯讚岐手打烏冬:

生薑豚肉燒廿穀米飯 :

紅豆涼粉冰:

八爪魚餅沙律菜配千島汁:

吉列甘栗餅:

日式煎餃子:

2019-06-27 109 views
主打手打烏冬(。・ω・。)ノ老實說,我很喜歡吃烏冬,不過在普通街市內買的烏冬,很難會有手打烏冬的口感!這間的手打烏冬,價錢真的平民,高質素份量又足夠價錢又不貴而且環境舒服!我和友人兩位一人一個主食,我選擇了黑蒜油豬手鍋烏冬,友人選擇了咖喱雞扒飯!等候的時間不長,很快就可以吃了!而且碗熱烏冬保溫度很高,快吃完的時候,鍋也是熱的,烏冬的煙韌度實在令我滿意,果然手打烏冬的口感就是非一般好吃,這個湯底很濃郁,奶白色的湯底加上黑蒜油味道,真的很合襯,吃的時候沒有味精的感覺,相信是真的真材實料!友人的咖喱雞扒飯選擇了健康米(免費轉的,不用另外加錢(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)),起初看起來只有小小一鍋,怎料鍋底那麼深,份量比我想像中的多很多,雞扒份量足夠,٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و日式咖哩真的很好吃呢!

等候的時間不長,很快就可以吃了!
而且碗熱烏冬保溫度很高,快吃完的時候,鍋也是熱的,

起初看起來只有小小一鍋,
怎料鍋底那麼深,份量比我想像中的多很多,
2019-06-20 94 views
今日去左食甘味讚岐手打烏冬🍜,呢間餐廳,我好多年前已經有食喇🤭,每次黎都會叫鐵板牛柳粒🐂番茄湯🍅讚岐手打烏冬🍜,因為佢個番茄湯真係好好味😋,好濃郁鮮甜🤤,好似落左好多隻番茄煲成咁,仲有幾舊番茄,牛柳粒就切到bite size,一口一啖👍🏻另外仲叫左個清酒煮蜆🥘,蜆肉新鮮冇沙,用個熱鍋上,可以一路保持溫度,慢慢食都得🤗仲叫左個芝士年糕🧀,年糕十分鬆軟,芝士半溶,但係食落又唔會太溜,煙韌控同芝士控必叫呀😙

2019-06-19
下午3:00去.....只係開靠窗口一面的卡位,但又放左架執碗車係到又唔清理...冇人食好多蚊仔,連雀仔都飛入來....只係食D平常叫開的簡單野.....無論份量和味道都和以前差好遠....依家個商場開左好多新食店....我以後都唔會再幫襯....好明顯冇心機做
下午3:00去.....

2019-06-09