2022-10-11
講真香港真係好少甘高質嘅烤串店,鳥世一位於九如坊一條小巷內,真係要比小小心機先搵到。不過好酒不怕巷子深,有實力嘅店真係唔洗care開係邊。我今次係食lunch,自己散叫。不過都好推薦大家試下佢嘅lunch set,真係好抵食又可以試好多唔同嘅串物,CP值好高。每項串物都係日本師傅係你面前即叫即燒,充滿誠意。🐥手羽二節 🐥紫蘇練梅雞胸肉燒雞全翼真係必食推薦,第一啖食落係爆汁。雞皮燒得好脆,但內里雞肉係好嫩。唔好以為雞胸會好柴,佢係出乎意料地諗,而且紫蘇嘅香味好出。🐖豚五花腩蘆荀卷五花腩係厚切,烤到流油香口,配上爽脆香甜嘅蘆筍,絕配。🐄厚燒牛舌🐄宮崎和牛串激推牛舌,好有嚼頭,充滿肉汁。和牛串一入口即化,牛油香氣充滿住口腔。🦀蟹籽沙律🐟鰻魚飯蟹籽沙律份量感人,配上柚子醋好清爽。最岩食到中段配黎解膩。鰻魚飯我覺得係最充滿誠意同最考師傅實力嘅菜品。原條鰻魚燒得岩岩好,佢係用半白燒半蒲燒方法,鰻魚嘅香氣唔會比蒲燒汁蓋過。鰻魚油脂經碳火燒出黎配上白飯,令人食唔停口。
🐥手羽二節
🐥紫蘇練梅雞胸肉
🐖豚五花腩蘆荀卷
五花腩係厚切,烤到流油香口,配上爽脆香甜嘅蘆筍,絕配。
🐄厚燒牛舌
🐄宮崎和牛串
🦀蟹籽沙律
🐟鰻魚飯
蟹籽沙律份量感人,配上柚子醋好清爽。最岩食到中段配黎解膩。