2021-06-26 11645 views
日山係東京有好悠久歷史,連續十年榮獲米芝蓮榮譽。太耐無飛太掛住東京既壽喜燒所以決定去試一次。留意假日訂位大約要預一個月。.套餐:壽喜燒A5嚴選部位2片及野菜盛 💲598⭐️ 4/5一場黎到壽喜燒既專門店,無試其他睇落都都好吸引既套餐直接叫左兩個A5和牛火鍋。套餐包括1️⃣前菜:菠菜不過不失2️⃣頭盤:梅酒蕃茄啫喱,好味口感清新,有驚艷感。3️⃣蒸蛋:正常水準4️⃣刺身:時日有吞拿魚、帶子、牡丹蝦。零期望下吞拿魚水準不俗,都幾高油脂。5️⃣主菜:A5 和牛壽喜燒兩吃。牛用左肩胛部位好高油脂,但分佈唔多平均。個人唔係好食得咁多脂肪,老實講我無食哂淨番都好多脂肪部位,幾浪費。我比較鍾意 #人形町今半 個幾片牛因為脂肪分佈平均好多 (見舊post)。一食係傳統壽喜燒汁牛+日本蛋食法,二食係牛+各款蔬菜。兩食有唔同感覺但都好好味🤤。6️⃣漬物、日本飯、豚肉麵豉湯正常發揮7️⃣甜品:柚子soba,清甜好味.🔸係日本壽喜燒食有專人負責烹調,唔需要自己動手。每檯都會分配到一個獨立服務員係客人面前煮,要一檯客人食完先去下一檯。仲另外有人專門負責執碟清潔,唔會同一個人做埋分工精細。但香港日山就係先俾碟牛你影張相,拎走再俾另一個人係好遠
套餐:壽喜燒A5嚴選部位2片及野菜盛 💲598
⭐️ 4/5
1️⃣前菜:菠菜不過不失
2️⃣頭盤:梅酒蕃茄啫喱,好味口感清新,有驚艷感。
3️⃣蒸蛋:正常水準
6️⃣漬物、日本飯、豚肉麵豉湯正常發揮
7️⃣甜品:柚子soba,清甜好味
🔸係日本壽喜燒食有專人負責烹調,唔需要自己動手。每檯都會分配到一個獨立服務員係客人面前煮,要一檯客人食完先去下一檯。仲另外有人專門負責執碟清潔,唔會同一個人做埋分工精細。但香港日山就係先俾碟牛你影張相,拎走再俾另一個人係好遠位置,一個人好忙碌煮哂全場既壽喜燒。可能香港人工貴,但咁就欠缺左少少風味。不過午市套餐價錢唔算貴,可以一戰。
A5 和牛
刺身
柚子soba
$700 (Lunch)
A5 和牛
刺身