2021-08-10
賀女友升職, 我請她去 旭, 食 Omakase, 一向她最愛吃日本菜, 刺身, 壽司最合她. 旭, 地點銅鑼灣, 近她公司在利園二期附近. 長長吧檯, 有三位師傅, 近距離欣賞到師傅製作, 女友話: 好好啊!我電話訂座時已點了餐, $1,680- . 分六部份: 前菜, 刺身, 壽司, 熟食, 湯, 同甜品 .一會兒, 晚餐開始, 侍應送上三種開胃小食, 紅薑, 牛蒡, 蘿蔔, 酸酸甜甜. 前菜一:海膽玉子, 比茶碗蒸更好食, 因為玉子加上海膽, 更特式, 口感好滑. 伴上那些米通好脆口, 口感豐富.前菜二:豚肉牛蒡卷 豚肉牛膀卷, 有咬口, 細嚐豚肉拼牛蒡, 好滋味.青瓜面鼓醬, 龍珠果, 入口清新, 為我們今晚嘅晚餐做好準備.北海道白粟米, 最時令的食材, 味道清新, 我倆 都好 仲意.刺身: 北海道毛蟹肉和馬糞海膽這道刺身是個好開始, 北海道毛蟹肉入口鮮甜, 肉質細膩. 馬糞海膽口感豐富配以紫蘇花更帶出海膽鮮味, 令人回味無窮. 野生炙燒銀雪魚輕輕火灸, 魚油慢慢滲出. 燒得香, 口感非常美味.簿切左口魚 師傅刀工不錯,
旭, 地點銅鑼灣, 近她公司在利園二期附近.
豚肉牛蒡卷
豚肉牛膀卷, 有咬口, 細嚐豚肉拼牛蒡, 好滋味.
輕輕火灸, 魚油慢慢滲出. 燒得香, 口感非常美味.
師傅微炙一下, 好用心.魚味甜 . 伴以昆布和紫蘇, 口感不錯.
赤鯥魚 比較稀有的深海魚, 油份特別豐富. 經過火炙後迫出豐富的油脂, 食落好軟滑, 魚味香濃.
油脂適中, 入口即溶, 食得滋味. 配上脆脆的紫菜, 口感豐富多重滋味 !
三件重疊, 色澤紅得發亮, 充滿油潤感, 整件吃起好清新, 好正!
師傅取出白海膽, 馬糞海膽, 好吸睛.
好喜歡日本綠茶味, 奶凍好香滑, 加上軟棉棉紅豆, 混合一起食, 好滿意.