捉緊大假同男朋友繼續喺港島區覓食~男朋友好鐘意食拉麵,所以佢指明要嚟呢間個名好多符號嘅日本過江龍度一試!🤣估唔到平日過咗食𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑時間都有幾個人排隊😳呢度係先付款後進食嘅,所以可以預先諗定食咩先,咁就可以更加方便( ´▽` )ノ▪️鯛白湯拉麵($𝟷𝟹𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶)魚湯味道鮮甜,口感薄,佢令我諗起好耐之前喺日本阿倍野食過嘅兩次嘅鯛魚湯拉麵🥹▪️鯛沾麵($𝟷𝟺𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟾/𝟷𝟶)沾麵所熬製嘅湯更加濃稠,係由鯛魚、豚骨同雞熬製而成嘅雞白湯,味道偏鹹但用於沾麵上,鹹嘅程度係合理嘅,成個麵我最愛嘅係個麵底,用上店家嘅原創波浪麵條,食落好煙韌有咬口,有啲似刀削麵,掛汁能力極高!整體而言鯛白湯做得唔錯而沾麵就麵底出色,不過略嫌價位較高,可以偶爾一食~
捉緊大假同男朋友繼續喺港島區覓食~

鯛白湯拉麵

鯛沾麵

▪️鯛沾麵($𝟷𝟺𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟾/𝟷𝟶)

2022-05-24
鯛白湯拉麵