2010-08-02
為慶祝新同事過probation,我同王經理揀咗呢間日式放題,貪佢夠近公司!餐廳燈光昏暗,好有情調,頗適合情侶撐檯腳檯與檯之間亦算闊落,唔似得有d放題餐廳,d檯排到密麻麻,坐都坐得唔舒服,呢度就唔會啦!呢度仲要無時間限制,可以慢慢食慢慢hea,所以我地一個墟,都hea咗三粒鐘先埋單餐牌上嘅食物都可以點,所以款式都真係好多,刺身、壽司、前菜、串燒、燒物、炸物、定食、飯麵,應有盡有!但每位只跟一杯汽水,仲要係汽水機汽水食放題最緊要當然係刺身壽司,甘蝦大隻又鮮甜,三文魚尚算新鮮,其他嘅不值一提!所以叫咗一round都無再叫凍番茄好新鮮,好味,唯一可惜嘅佢地唔係用日本牛茄!沙律d菜唔新鮮,炒雜菜又油又無味,真係我自己炒都好過佢炸天婦羅用嘅係普通炸漿,絕非天婦羅獨有嘅炸漿!炸蠔d粉成丈厚,但反而內裡嘅蠔就幾鮮味,可惜得好細舊!炸魚餅炸到過晒龍,乾爭爭燒牛柳粒、燒牛舌、串燒牛舌,全部都好有咬口,真係會咬到牙都軟 串燒鴨舌個概念幾新穎,但奈何燒得太乾!燒茄子上檯時竟然係凍嘅 牛油燒元貝係好大粒,但既無牛油香,又無海鮮應有嘅鮮甜!比較好嘅只有燒鯖魚同燒鰻魚!清酒煮蜆,d蜆唔甜又無酒香!海鮮粥有甜味,但
餐廳燈光昏暗,好有情調,頗適合情侶撐檯腳
清酒煮蜆,d蜆唔甜又無酒香!海鮮粥有甜味,但應該係靠師傅,並非來自海鮮嘅鮮甜!
其實做飲食嘅,從一d細微處,已經可以睇到間餐廳有無用心去做!日本餐廳連d壽司醬油都唔正宗,鹹到好似中式生抽,仲要係超鹹嗰隻,攞膽
呢間我相信應該都唔會有下次