2024-11-04 0 views
最近我去咗新齋橋一間日本料理餐廳,試咗佢哋的「新齋橋至弁當」,真係好好味!這個弁當包含咗好多款式,真係十分豐富。首先,裡面有三種季節刺身,質素非常新鮮,魚肉滑嫩,口感極佳。再加上日本植物雜錦,色彩鮮艷,食落去清新又有層次感,令我覺得好開心。另外,香草吞拿魚蓉味道獨特,香味四溢,搭配其他食材非常合適。迷你鰻魚丼就更加出色,鰻魚的甜味和醬汁完美結合,每一口都令人陶醉。弁當裡面仲有季節沙律,清脆爽口,為整個餐點增添一份清新感。茶碗蒸滑得來又香,味道細膩,無論係口感定味道都好出色。而麵豉湯則溫暖可口,十分適合搭配弁當。另外,我額外點咗個鰻魚飯,這道菜更係令我驚喜,鰻魚的鮮味和米飯的香氣完全融合,食落去好滿足。這間新齋橋的日本料理餐廳無論係食材新鮮度、味道同埋擺盤都做得相當好,真係值得再嚟!如果你鍾意日本料理,呢個地方一定要試下!