2022-08-08
今日去咗銅鑼灣行街,最鍾意就係去銅鑼灣,交通方便,又多嘢行,最重要就係多美食。經常同朋友去完SOGO都會去呢間日式餐廳食啲嘢,因為性價比高而且食物質素都好好,所以喺度推介一下。築地日本料理(金百利廣場),地址喺金百利廣場7樓R1室。餐廳雖然唔算好大,但係座位嘅空間都好足夠,而且都幾整潔,感覺舒適。蟹肉香芒蟹籽沙律 60 元,蟹肉加上蟹籽味道好鮮甜,配搭上芒果多咗一份香味,完全將蟹嘅鮮味提升左。沙律亦都做得好清新,食完仲開胃咗。蒲燒鰻魚飯 85 元,鰻魚size都好大片,燒香左嘅鰻魚加埋啲鰻魚汁真係絕配,鰻魚肉質鮮甜而且仲保留到魚嘅香味,加上芝麻令到味道更加豐富。最欣賞就係佢加蔥花,味道配搭得啱啱好。燒廣島蠔 55 元,廣島蠔賣相好吸引,而且size都算大隻,可能加咗洋蔥燒出嚟嘅𧐢味道特別香,一啖咬落去食到好新鮮嘅蠔味,肉質亦都好爽甜。三文魚腩刺身 68元,三文魚腩色澤非常吸引,而且仲係好新鮮,每一片都切到好厚,三文魚腩脂肪比較均勻,味道特別香,而且仲係好爽口。醬燒牛仔骨 88元,牛仔骨醃得好入味,而且牛肉味香,最正就係燒到啱啱好,帶一點焦香。
築地日本料理(金百利廣場),地址喺金百利廣場7樓R1室。
蟹肉香芒蟹籽沙律 60 元,蟹肉加上蟹籽味道好鮮甜,配搭上芒果多咗一份香味,完全將蟹嘅鮮味提升左。沙律亦都做得好清新,食完仲開胃咗。 蒲燒鰻魚飯 85 元,鰻魚size都好大片,燒香左嘅鰻魚加埋啲鰻魚汁真係絕配,鰻魚肉質鮮甜而且仲保留到魚嘅香味,加上芝麻令到味道更加豐富。最欣賞就係佢加蔥花,味道配搭得啱啱好。
三文魚腩 刺身 68元,三文魚腩色澤非常吸引,而且仲係好新鮮,每一片都切到好厚,三文魚腩脂肪比較均勻,味道特別香,而且仲係好爽口。 醬燒牛仔骨 88元,牛仔骨醃得好入味,而且牛肉味香,最正就係燒到啱啱好,帶一點焦香。