2024-04-05
平日不常食炸物嘅我,今日放縱一下去了金子半之助食個天丼。金子半之助有"日本第一天丼"的美譽。它連續7屆榮獲日本全國天丼金賞。醬汁和食材都係從日本進口。 店舖主打江戶前天丼, 天丼嘅天婦羅🍤係半脆口,佢哋用傳統做法,將新鮮嘅炸物放在飯面,然後淋上醬汁,目的係每件天婦羅都能平均沾上醬汁。 天丼嘅天婦羅真的跟一般天婦羅不一樣。醬汁選用純天然大豆和無添加原材料秘製而成。而為保持食物溫度,丼碗運用江戶時代嘅陶瓷工藝,碗底特意做成空心設計。外觀賣相和 實用性都係一絕。和一般日本🇯🇵食店不一樣, 金子半之助提供黑豆茶,茶🍵味甘香,仲有黑豆在內。據它說黑豆茶有補益止汗,補肝明目, 滋潤肌膚,抗衰老之功效,並可除濕熱,解痰,提神化痰及消水腫功效。對我來講,黑豆茶可減低熱氣😊我揀了天丼飯,每一個丼都配上麵豉湯和漬物。天丼份量不少,有 菇菌🍄,海老🍤,小柱魷魚天婦羅餅,溫泉蛋,海苔,莢豌豆🫛。 金子半之助採用日本特製高級麻油製成天婦羅,香味更濃郁及色澤較深。海老肉質結實彈牙,小柱魷魚好爽彈, 菇菌,海苔,莢豌豆🫛鮮嫩可口,溫泉蛋弄破,濃郁嘅蛋黃汁慢慢流入飯中,一口飯,一口天婦羅,層次豐富,令人很滿足。整體金
整體金子半之助很適合喜歡香口炸物嘅人,跟普通嘅炸天婦羅有點不一樣,值得一試。