2010-06-28 45 views
萬年華, 其實也是一間細細過已經幫襯開既, 多年來服務西貢區居民既茶餐廳. 位於大街大巷的, 奇怪, 都今時今日, 才有我呢一篇首發食評.星期日, 一早入到西貢, 先停一停食個早餐先回村子. 講起, 若要係西貢食燒臘, 唔計街市果兩檔. 萬年華既燒味, 係西貢, 算是數一數二的了. 時候早, 本想叫他們的午餐叉燒飯, 因為仲未到11點, 仍是早餐時段, 除了散叫之外, 燒臘套餐未有. 所以, 改叫一份早餐. 而飯, 就買回村子, 俾老爸做午餐.早上, 最重要是一杯奶茶, 用Lipton沖的茶, 味道會比較淡. 雖然夠滑, 夠香. 就是濃度一般. 若是深夜睇波後, 靠佢黎提神, 力度也許未夠.$23一份早餐, 我要了一份叉燒煙肉奄列配上多士茄汁豆. 聽落非常之西式, 而我收到的作品, 的確與一份英式早餐無別, 多士, 烘得香脆, 唯一不好的是多士較硬身, 食落帶少少煙韌. 茄汁豆沒可能做得不好. 而奄列, 荷包蛋仲脹過我自己個荷包. 內裡是已經烘到香口脆口的煙肉, 同萬年華自製的明爐蜜汁叉燒. 煙肉咸香脆口, 叉燒蜜味好食, 就是這一個奄列, 令我的星期日早上, 充滿力量.之後評價的,

之後評價的, 是萬年華的主打, 燒臘. 父母在分飯盒時, 吃了兩舊叉燒, 故能夠對盒叉雞飯作出有限度既評價, 雞件, 看落嫩滑, 不過不排除又是用冰鮮雞製作. 而叉燒, 看落雖然是瘦叉, 但肉質夠腍, 不用用力去咬, 也能輕易把瘦叉燒咀嚼掉, 而且同我食到在奄列內的叉燒一樣, 叉燒充滿蜜味. 係西貢呢一個物資不足既地方, 算係好好了.

行出門口, 尚有其他味部出品如燒雞翼, 燒鴨, 燒肉排, 燒肉等. 早上剛`爐不久, 有不少仍滴著肉汁. 已經吃了早餐, 回程的下午茶又打算吃另一家老相好. 只有望肉輕嘆吧.
$23 (Breakfast)