2009-12-07
陳真夜晚沒有北上, 反而第二朝, 一早要上去深圳office, 辦事. 皇巴站附近三暗茶記/麵店都試過, 今次, 就黎街口呢間. 三文治選擇不多, 而且反正深圳報到時間是11點, 輕鬆地坐底, 享受左個早餐先去上車吧. 叫了一貫standard叫法既早晨套餐, 火腿通粉, 麵包加雙蛋. 不過後來因為沒有通粉而把我的腿通變腿公. 有時變了不一定令人失望, 反而呢次變一變, 變出好食的公仔麵來. 半淋的公仔麵線, 像福字麵的湯底, 再加上火腿絲, 簡單而美味, 雖然公仔麵, 幾乎人人都會煮, 但要煮得perfect, 而且要另做湯底, 就非容易之事. 麵包同雙蛋, 後者拿去浸浸麵湯才食. 流心的蛋黃, 味道好好. 簡單的早餐就是這樣, 不用多評價. 食早餐麵, 同雙蛋, 不是用料上不上乘的問題, 是師傅用不用心去做的問題, 用心, 做得好, 不用心, 自己整都好過佢.