2016-02-15
新春富貴花盛開,年關走過幸福來,快活自在存心內,樂滿世間萬事足。初一清早天氣好。昨夜處理家務丶添利是等等,都唔做咗啲咩嘢。不過中國人傳統,在年初一就要向家中長輩拜年,表達專敬和孝心。到咗九龍區東邊後,再到港島區西邊拜年,實在有啲忙碌。並且無咩食嘢。蘿蔔糕丶年糕丶蔗汁馬蹄糕丶芋頭糕及西式蛋糕,一齊放到我面前,但睡覺不足,就食慾不震。只可以每樣食少少啦。直到下午三時才可休息一吓。行到西環海旁,感覺到清風與碧波向我呼喚,一定要停下來補充噃體力。於是選擇了<Kinsale>,而店內八成是外籍人士,食品級數也是中上。但在唯一的出入口旁,一大舊報稱為熟成牛肉放置着,以20度氣温及底濕度再次風乾。誰可道出好處呢?都係點其他吧!Big Smoke $60靚太一坐落就話口渴,水也不能解,立刻點上 Big Smoke。店員以樽裝送到,盛載無泡啤酒是我工作。酒身厚且滑,似焦糖或朱古力味,清香易入口,一啲煙味都無。Truffle Eggs $162黑菘露炒蛋放在三文魚上,冷丶熱共聚,有啲不習慣。把炒蛋吞到肚內,菘露香味才在咀内遊走。如果選用菘露切片,浸在打開的蛋汁内,約三分鐘後才炒,相信香味會
年關走過幸福來,
快活自在存心內,
樂滿世間萬事足。 初一清早天氣好。昨夜處理家務丶添利是等等,都唔做咗啲咩嘢。不過中國人傳統,在年初一就要向家中長輩拜年,表達專敬和孝心。到咗九龍區東邊後,再到港島區西邊拜年,實在有啲忙碌。並且無咩食嘢。蘿蔔糕丶年糕丶蔗汁馬蹄糕丶芋頭糕及西式蛋糕,一齊放到我面前,但睡覺不足,就食慾不震。只可以每樣食少少啦。
直到下午三時才可休息一吓。行到西環海旁,感覺到清風與碧波向我呼喚,一定要停下來補充噃體力。於是選擇了<Kinsale>,而店內八成是外籍人士,食品級數也是中上。但在唯一的出入口旁,一大舊報稱為熟成牛肉放置着,以20度氣温及底濕度再次風乾。誰可道出好處呢?都係點其他吧! Big Smoke $60
靚太一坐落就話口渴,水也不能解,立刻點上 Big Smoke。店員以樽裝送到,盛載無泡啤酒是我工作。酒身厚且滑,似焦糖或朱古力味,清香易入口,一啲煙味都無。 Truffle Eggs $162
黑菘露炒蛋放在三文魚上,冷丶熱共聚,有啲不習慣。把炒蛋吞到肚內,菘露香味才在咀内遊走。如果選用菘露切片,浸在打開的蛋汁内,約三分鐘後才炒,相信香味會更多層次呢。但三文魚部份被加熱,令魚油及魚腥味增加了。先分開牠們,還是食咗三文魚後才食蛋呢,有啲難决擇呀。 Full Irish $168
西式早丶午丶晚餐也有香腸。歐洲各處有當地特式香腸。最被談論是德國香腸,殊不知英國愛爾蘭香腸也是佳品。<Full Irish>以香腸為主食,其中有一片血腸,而血腸是由豬或牛血,加入牠的內臟及肉造成,比其他香腸咸,是包類及薯仔的好朋友。加上煙肉及太陽蛋,就盡展歐陸早丶午餐特式。煙肉要香脆不肥不咸,食嘅時候點啲蛋黃,係呀丶加上蛋黃汁的香濃,是我小時候的記憶。 Espresso $40
有嘢落肚後,體力回復了,反而又想瞓一陣,於是點上特濃咖啡,它重點係油脂豐富,不添雜味,而香氣從鼻孔直達腦細胞,全面精神煥發。
Other Info. :
溫馨提示: 學多啲英文才可光顧此店。免得像我麻煩店員解釋餐牌内容啦!