2019-11-29 287 views
喺九龍城附近見完學校,帶着小朋友諗住食個早餐。大部份茶餐廳嘅茶餐都唔太適合,見到呢一間川菜館佢嘅早餐係一碗麵,加個蔥花卷或者饅頭,配埋豆漿都只不過係$35 ,咁就試吓啦。我哋一去到剛開舖,店內座位唔會好迫,坐得都舒服,都算乾淨。不過唔肯定佢哋有冇BB櫈,因為我哋冇問佢攞。我哋叫咗一個番茄牛肉麵,一個榨菜肉操面。店員話今日只有饅頭,陪兩杯凍豆漿,買單$70 ,真係好抵!蕃茄鮮牛肉麵值得推介,首先佢嘅湯底唔係一般味精味湯底,係真係有好香濃嘅蕃茄清湯,湯底入邊好多茄肉,真材實料,絕對唔hea。麵底我哋揀咗幼麵,佢係傳統上海幼麵,麵質好彈牙幼滑但又唔會黐埋一舊舊。牛肉係類似打邊爐的美國肥牛,食得出有牛味唔會好鞋,雖無手切肥牛咁香口彈牙,但不過不失總好過罐頭沙嗲牛肉。每碗配有少量蔥花,討厭蔥的人記得走青。榨菜肉崧湯麵就一般,榨菜偏鹹令整個湯都鹹咗啲,湯底比較淡不及蕃茄湯咁多料咁濃味。肉崧即係肉碎,分量都Ok而且食得出非罐頭,係自家醃製的肉碎,不過都係偏鹹咗少少。麵底都係上海幼麵,好食!最後上檯係兩份饅頭,Size偏細但我覺得跟餐嚟講非常合理,而且即叫即蒸夠晒熱,幾好食!而家出面食個常餐食罐頭嘢都

因為我哋冇問佢攞。

鮮蕃茄牛肉麵

而家出面食個常餐食罐頭嘢都$35以上,川館的特色早餐都只係$35無加一,有麵有包有豆漿,真係好抵食!
凍豆漿

因為個上海幼麵,下次會嚟試吓午市。希望會有驚喜😌
2019-11-27
$35 (Breakfast)
鮮蕃茄牛肉麵