2018-02-13 516 views
相信大家宵夜食生菜魚肉湯就食得多,唔知早餐食生菜魚肉湯,你地又點睇?我每次買生菜魚肉返公司食,都會惹來不少羨慕嘅眼神😜事關在大埔墟火車站的小食快綫Snack Express一早就有得賣生菜魚肉($16)了!因此如果咁啱嗰日我想食啲有熱湯又唔太飽嘅食物,外賣一碗生菜魚肉就啱晒。剛巧今早我就有少少掛住生菜魚肉湯,所以買咗一碗返公司食。通常去到買生菜魚肉,熟食店姐姐就會問你要唔要麻油、胡椒粉。如果唔鍾意食麻油、胡椒粉,當然可以選擇唔要啦!不過我個人就覺得麻油、胡椒粉簡直係生菜魚肉嘅靈魂!缺一不可!打開生菜魚肉的蓋,香氣撲鼻,先吃的竟然是我的的嗅覺😂麻油、胡椒粉的味道實在太香了!首先出場的一定魚肉,他們的鯪魚肉是厚切的,有鯪魚肉味,魚肉爽口彈牙。可是鯪魚肉沒有蝦米、蔥花,如果可以添加少許蝦米、蔥花,相信味道一定更好!生菜以熱鯪魚肉上湯溫熟,並且在碗內慢慢吸收湯內精華,生菜鮮嫩美味。生菜與鯪魚肉清湯一起吃,身體頓時暖起來了!
我每次買生菜魚肉返公司食,都會惹來不少羨慕嘅眼神😜

剛巧今早我就有少少掛住生菜魚肉湯,所以買咗一碗返公司食。

TakeAway
  • 生菜魚肉