2022-10-27
The Mira 酒店自助早餐,食物選擇都算幾多,仲有啲幾新奇既野,例如菠菜蒸蛋,葡撻,乳酪特飲等。不過質素一般,有樣野更加扣晒分!!沙律本身喜歡泰式鳳爪沙律,但隻鳳爪冇汁冇味,我都唔知自己𡁻緊乜。不過個牛蒡沙律唔錯,薯仔沙律有大蝦都有幾好。見到仲有沙律吧,麥片,水果等。包點賣相唔錯,我試左個朱古力丹麥包幾好,唔會太甜,少少酥軟。冷盤煙三文魚同火腿都係基本,見到有幾款醃物,皮蛋酸薑隻皮蛋好乾身,味道怪怪地,我未試過食完一碟仔就會無意欲encore皮蛋!炸物有炸餃子,油條,咖喱角同薯餅,我淨係試左件餃子,都明知係伏架啦,放響熱燈下保溫,但完全唔脆口。蛋類除了煎蛋同奄列,呢度有溫泉蛋,仲加埋木魚同日本醬油調味,呢個唔錯。麵食比較特別是除了一般魚蛋粉之外,還有茶餐廳系列的沙嗲牛肉或雪菜肉絲等選擇,我點了一個沙嗲牛肉魚腐通粉,個沙嗲牛肉真的不敢恭維,睇賣相都知伏啦。熱食有菜有肉,蒸三文魚,蕃茄煮雞胸,牛皮腸,牛油煙火腿,牛油炒雜菇等等,我覺得最好食就係蝦餃燒賣~不過呢度重點已經唔係食物,係其中有個煲蓋燙手架喎!!然後職員話之前食客投訴食物唔夠熱,咁但係宜家係個蓋好熱,而餐廳無提供布或者工具比個
沙律
見到仲有沙律吧,麥片,水果等。
包點
賣相唔錯,我試左個朱古力丹麥包幾好,唔會太甜,少少酥軟。
冷盤
炸物
蛋類
麵食
熱食
不過呢度重點已經唔係食物,係其中有個煲蓋燙手架喎!!然後職員話之前食客投訴食物唔夠熱,咁但係宜家係個蓋好熱,而餐廳無提供布或者工具比個客揭開!!煲蓋焫傷人點算?!員工既回應真係九唔搭八,咁多個煲冚住左保溫,我諗無人會知邊個蓋熱到焫手,我對酒店呢個「安排」感到反白眼
飲品
除了即沖咖啡,仲有幾款果汁,牛奶,有汽水等。
本身餐廳感覺幾好,比好多酒店自助早餐多選擇,雖然當中有唔少伏食,整體質素味道只屬一般。加上個會燙傷人既煲蓋,扣晒分!