2019-03-04
今日同幾個同事係尖沙咀做完野,其中一個話想食日本🇯🇵野,行到赫德道,見到一間日本餐廳,我地就入左去,可能時間尚早,因地方唔係太大,但好有日本feel,入到去冇乜人,好彩又有位,嘻嘻!侍應好有禮貌地帶我地入座,笑容滿面,仲介紹當日既主打菜式。我班餓底同事,叫左好多野食 :)先黎開開胃,活真蠔,蠔味唔太重,但入口鮮甜,食完仲有少少海水味係口度,正!推介 !我地點左清酒,易入口,味道唔錯店主有推介呢款生魚片刺身--》魴鮄魚,我地聽落好好笑,佢話未食過可以試下,我地就心心眼咁,就點左; 一黎到,又係嘩嘩嘩聲,賣相相當吸引,我都未影相,班友仔已經攞起筷子。一口放落口,肉質幾得意,甜甜的,有魚味; 點埋佢配果個汁,釣到個鮮味出黎,確實唔錯!食完都有少少彷彷佛佛,回味無窮!另外我地都叫左幾款刺生,夾埋一齊整左個小刺身併盤(大拖羅/ 象拔蚌/劍魚腩/蟹子魷魚🦑)我自己係香港就少食拖羅,今次呢間野既大拖羅確係冇得輸,一放入口,啖啖油香滲出,正!象拔蚌刺身簡直係鮮甜到一個點,必叫!呢度刺身確係有料到,有驚喜!黎到居酒屋,點都會叫下D 串燒,送下酒,一流燒鱔燒得剛剛好,鱔皮仲係脆脆的 /燒雞皮堅係正,我平時
但好有日本feel,入到去冇乜人,好彩又有位,嘻嘻!
我地點左清酒,易入口,味道唔錯
店主有推介呢款生魚片 刺身--》魴鮄魚,我地聽落好好笑,佢話未食過可以試下,我地就心心眼咁,就點左; 一黎到,又係嘩嘩嘩聲,賣相相當吸引,我都未影相,班友仔已經攞起筷子。一口放落口,肉質幾得意,甜甜的,有魚味; 點埋佢配果個汁,釣到個鮮味出黎,確實唔錯!食完都有少少彷彷佛佛,回味無窮!
另外我地都叫左幾款刺生,夾埋一齊整左個小 刺身併盤(大拖羅/ 象拔蚌/劍魚腩/蟹子魷魚🦑)
黎到居酒屋,點都會叫下D 串燒,送下酒,一流
燒鱔燒得剛剛好,鱔皮仲係脆脆的 /燒雞皮堅係正,我平時好少叫,係其中一個同事好LIKE,所以先叫,都幾有驚喜/燒牛舌係我至愛,彈牙兼有肉汁,我要再encore,哈哈 /鹽燒雞翼就一般啦,整體併盤都係燒得好好!
我地班餓鬼,又叫埋赤魚壽司/海膽壽司🍣,赤魚魚味冇得頂; 但海膽壽司就一般,一試無坊!
池魚 刺身食得多,燒池魚都係第1次,又幾OK WOR,池魚燒完都仲好有口感,確係唔錯,幾岩食!
店員都推介左佢地呢2款燒鰻魚飯/燒雞扒飯比我地,我地又點會錯過,其實本身都差不多,一黎到,又好鬼香,我地幾個又好勁WOR,清晒!即係又好好好好食囉!