2018-02-04
旺區搵食最頭痛就是選擇太多或者下下都要等位。 今天在西洋菜南街近太子方向, 成條街都有很多食肆, 看見門口有間餐廳落地玻璃叫紅橋, 以為是吃米線原來是西餐廳。 見到有點裝修座舒適便入內坐下。餐牌選擇不少, 西式意粉,飯,小食,東南亞食物咖哩海南雞飯都有, 格局有點似茶餐廳不過以 西餐為主。我和老公各叫一 晚餐。香煎羊扒伴蛋包飯。 賣相吸引食落仲正。 蛋內炒飯香而軟熟充滿蛋汁, 羊扒大約五成熟,表面烤得微 焦, 醃得很入味,表面有少少孜然粉, 香氣撲鼻。我們都選了中湯,太好了吃西餐可以飲中湯。另外我們點了蜜椒單骨雞翼, 即叫即炸, 有八件應該來自四大隻雞翼。 個汁甜甜辣辣幾惹味。另一個晚餐是"黑松露忌廉汁海蝦帶子燴意粉"。 個忌廉汁做得唔錯因為冇被黑松露味道掩蓋, 令成個意粉香濃厚滑味道提升。 帶子雖小但煎得很香, 海鮮味濃。 海蝦吃得出不是冰鮮, 彈牙有蝦味。惠顧晚餐upgrade了(加十蚊 )經典紅豆冰。 實質是一個甜品, 紅豆椰汁比例平行用碎冰上, 吃時可配合個人喜好打碎幾多冰。 紅豆粒粒飽滿,隔了渣,香甜幼滑。本來只打算吃个快餐,估唔到處處都有驚喜,食物質素唔錯,仲冇加一! 下次
我們都選了中湯,太好了吃西餐可以飲中湯。
本來只打算吃个快餐,估唔到處處都有驚喜,食物質素唔錯,仲冇加一! 下次可以再來吃美味羊扒!