2018-03-29
又係草根係旺角周圍覓食嘅時間,都講過好多時女人街食肆多,但伏食就更多。本住冒險嘅心態成日周圍食,今次揀左間食串燒嘅試一試店鋪細細間,一個店員負責煮嘢食,另一個負責樓面。(但感覺上佢地應該就係間店嘅店主)餐廳裝修整潔簡約,加上小燈飾點綴,令人感覺到在家的舒適感呢!主打串燒的餐廳除了串燒和燒物,還有飯類及小量甜品。這晚與同行的妹妹點了幾款食物分享。芝士明太子玉子燒($45)輕輕一壓,芝士明太子醬湧哂出嚟🍴食唔出芝士味,不過個醬係夠味嘅,玉子燒唔會好老🐣,但又未去到日本個種好鬆軟嘅口感,扣分位係如果玉子可以熱d就更好啦😚一口芝士($18)🧀一客2件嘅燒芝士雖然冇咩芝士味,但質地非常軟腍,口感似軟身嘅麻糬年糕❤️草根勁中意😍😍好欣賞佢地加左個燒汁去燒過,好濃嘅醬油燒汁味,加上個軟糯口感,好有日本風味🇯🇵🎎巧痴😋蟹膏蟹肉煲($50)蟹膏細細煲要$50,冇辨法,蟹膏一向都唔平🤷🏻♀️某妹妹又好中意食點都要叫。雖然細細兜但鮮味足,用嚟撈飯一流!松露薯條($36)薯條🍟大大兜熱熱辣🔥,條條薯條都粗粗壯壯,係厚肉嘅🍟🙌🏻絕對冇偷工減料,另上嘅松露醬味道都幾突出,好食四式燒蠔($65)三心二意之選四式燒蠔❤️
本住冒險嘅心態成日周圍食,今次揀左間食串燒嘅試一試
店鋪細細間,一個店員負責煮嘢食,另一個負責樓面。
(但感覺上佢地應該就係間店嘅店主)
主打串燒的餐廳除了串燒和燒物,還有飯類及小量甜品。
這晚與同行的妹妹點了幾款食物分享。
芝士明太子玉子燒($45)
一口芝士($18)
蟹膏蟹肉煲($50)
松露薯條($36)
四式燒蠔($65)
三心二意之選四式燒蠔❤️有邊四式?包括:松露、芝士、蒜味、燒汁
最好食係松露燒蠔,最為Creamy💦滑身而厚肉,松露味道都幾強烈,而且個醬微酸更加可以調起鮮味🙆🏻♀️其他3款就普普通通。不過四款燒蠔大小都相差幾遠,較小嘅燒蠔較乾身,口感同大個款蠔有段距離,呢點如果可以改善下就更啦🙊
原條鰻魚定食($108)
定食配有湯🥣、飯🍚同前菜
鰻魚都真係大大條嫁,不過尾部就燒得燶咗少少🙈鰻魚油潤感足,燒汁又濃又傑身,所以食落都幾好味🙆🏻♀️
番薯雪糕($36)
草根大讚👍🏻呢個番薯雪糕🍦完全可以做Signature Dish🥇雪糕係紫薯口味🍴質感較厚實,唔會水浠浠💦,下面係幼滑嘅紫番薯蓉+紫番薯粒🍠做底,由於表面香煎過,所以做到外脆內軟😍應該冇額外再加過糖,所以食到好香嘅天然番薯甜味,加埋上面球雪糕一齊食,真係由頭「紫」到尾!💜紫薯控必食💜💜💜
食物唔錯,可以一試!特別係完全估唔到個甜品咁出色。另外呢間為老闆娘超nice呀,有禮貌服務態度又超好,所以一定要支持下呢d小店☺️(想食餐飯冇理由要受氣啫🤷🏻♀️)