2022-01-29
最近天氣又開始凍翻,啱曬食酸菜魚暖下胃🤤黎到旺角呢間捌壹壹,見到檯檯都一定有一鍋酸菜魚或者烤魚♨️就知道係呢度必嗌既野食。另外再嗌多左幾款小食。宜家晚餐冇得堂食,有得出去食既時候,點都要食好啲🙈餐廳上餐算快,食物份量比我想像中多,性價比高。1️⃣必食冷鍋酸菜魚(中辣)($208) 第一次聽「冷鍋」酸菜魚,冷鍋既意思應該係指個鍋係煮熱左先攞出黎,唔洗一路滾住黎食,唔洗指個鍋真係凍既😂首先飲左啖湯頭,酸酸地唔會太鹹太油,麻香滿滿滲出,就咁飲都ok😳入面既魚肉好多,全部都冇骨啖啖肉,食落好新鮮😋另外配料仲有萵筍、金菇、芽菜,同埋必備既寬粉!寬粉滑一滑,煙煙韌韌,配埋酸菜魚湯食絕配! 2⃣️回鍋肉(中辣)($88)平時食開既回鍋肉多數都係椰菜炒豬肉,可能再有啲豆乾咁,但係呢度既回鍋肉唔一樣,呢度主要係韭菜同豬肉片加啲辣椒炒埋一齊,豬肉片唔會太肥,有好多片,啱曬食肉獸🤩不過個人覺得呢款有少少偏油同埋比較重口味啲。 3⃣️炸小饅頭($48)食得川菜,點少得食炸饅頭🤤呢度既炸饅頭一碟六件,炸得香脆金黃一啲都唔油,點埋煉奶食好正🥰 4⃣️黃金芝士豆腐($58)類似係芝士魚腐咁,配埋酸辣汁,咬落中間係幾軟滑,仲有芝
1️⃣必食冷鍋酸菜魚(中辣)($208)
2⃣️回鍋肉(中辣)($88)
3⃣️炸小饅頭($48)
4⃣️黃金芝士豆腐($58)
5⃣️黑糖糍粑($35)
以黑糖糍粑作為甜品作為今餐既終結😙糍粑煙煙韌韌,面頭灑上左黃豆粉,另外隨喜好點埋黑糖食,唔錯。