2022-04-29
臨近母親節,朋友話想整個蛋糕孝敬吓媽媽,但又驚整得唔靚,搵咗我陪佢。朋友見呢間BYO自助烘焙有母親節special menu,就網上預約咗一齊去整。如果想好似我哋咁兩個人整同一個蛋糕,只需要加多$60就得。最後揀咗整呢款Rosalind ($430),難度有成7粒星🙈,可以挑戰下自己。睇返介紹係玫瑰檸檬慕斯蛋糕黎,5吋size,而且食譜會用代糖,更加健康。職員會先俾一部tablet,入面有哂蛋糕嘅圖文食譜,非常簡單易明,可以逐step跟住黎做。我哋拎齊工具同食材就開始整蛋糕。今次我哋整嘅呢個蛋糕主要分咗做4個程序:先焗海綿蛋糕,再整檸檬慕絲同玫瑰慕絲,最後就係組裝同加裝飾點綴。Workshop入面工具齊備而且數量充足,就算人多,好似焗爐、忌廉打發器、電磁爐等都唔需要等就可以用。整咗3個零鐘終於完成我哋呢個母親節蛋糕,個人覺得都整得幾靚。朋友之後話返我知佢媽媽收到個蛋糕好開心,因為係親手製作充滿愛心。味道方面都唔錯,蛋糕軟綿、慕絲細滑,香甜得黎又帶有少少檸檬酸味同玫瑰花香。。。BYO自助烘焙(旺角店)旺角登打士街56號家樂坊1405室。。
。
BYO自助烘焙(旺角店)
旺角登打士街56號家樂坊1405室