2021-11-05
📍 麵賜園 呢一間係旺角新開張嘅港式粉麵店😋 小編本身都幾鍾意食粉麵😆所以上星期就同朋友去咗試🙆🏻♀️ 餐廳環境裝飾得好有萬聖節氣氛🎃 環境都乾淨👍🏻-鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 $118碗麵好足料🤤 有蠔、大蝦同埋蟹肉等海鮮🦞麵嘅口感可以揀軟/適中/硬身 我哋就揀左適中所以口感係唔會好軟同好硬 蝦食落彈牙😙湯底飲落去鮮甜 連埋面一齊食好有滿足感😚補一補海鮮湯麵 $98同鐵三角嗰款海鮮湯麵一樣都係用咗鮮魚骨湯底 所以飲落去好鮮甜😜呢碗麵仲有花膠、魚肚、元貝、竹笙等🤩就咁睇張相都知道碗麵有幾足料😎 花膠好正😍 魚肚都好大舊😜 除咗面之外佢哋仲有附送云耳、薑等 牛油果蝦多士 +$35一碟有兩大舊蝦多士~ 蝦多士咬落去口感脆 食落去鹹鹹地 都有牛油果味 但整體食落有啲油🥺 所以成舊食完會有啲滯🙈素蘇格蘭炸蛋 +$45第一次食炸蛋🤭 個小食當然唔係淨係一隻蛋咁簡單 蛋出面包住一層素肉🤫 蛋中間係流心🤩食落去外脆內軟 鹹鹹地咁 又唔會太油膩🥰 最重要嘅係素食者都啱食!鹽燒軟殼蟹 $48軟殼蟹上面鋪滿咗好多調味粉🤭 雖然咬落去外脆內軟 但係調味粉落得太重手嘅關係 就咁食會有啲咸🤧 如果輕手啲就啱啱好🤤日
呢一間係旺角新開張嘅港式粉麵店😋
鐵三角蠔蝦蟹海鮮湯麵 $118
碗麵好足料🤤 有蠔、大蝦同埋蟹肉等海鮮🦞
麵嘅口感可以揀軟/適中/硬身 我哋就揀左適中
所以口感係唔會好軟同好硬 蝦食落彈牙😙
湯底飲落去鮮甜 連埋面一齊食好有滿足感😚
補一補海鮮湯麵 $98
呢碗麵仲有花膠、魚肚、元貝、竹笙等🤩
就咁睇張相都知道碗麵有幾足料😎 花膠好正😍 魚肚都好大舊😜
除咗面之外佢哋仲有附送云耳、薑等
牛油果蝦多士 +$35
一碟有兩大舊蝦多士~ 蝦多士咬落去口感脆
素蘇格蘭炸蛋 +$45
鹽燒軟殼蟹 $48
日本舞茸炒雜菌 +38
小編一向都好鍾意食菇類 所以就跟餐加叫咗呢一款菜😋
一上枱見到個份量都幾大碗😆 有好多種類嘅菇係入邊🤤 就咁食都好入味😍
咸檸湯力 $20
飲落去鹹鹹哋甜甜地 而且湯力冇梳打咁多氣
小編比較喜歡🙆🏻♀️
搖呀搖烘焙 $50
呢杯coffee 幾特別 上面嗰層厚厚嘅奶 而且食落去鹹鹹地再加埋下面coffee 飲就苦苦地微鹹
味道都幾特別 比我想像中好飲🥰
大家睇完我哋嘅食評之後 想試嘅話可以參考下面嘅地址😚👇🏻
✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎
綜合食評📝
外觀:★ ★ ★ ★ ★