2021-05-14 206 views
平時去旺角都偏向去樓上𝕔𝕒𝕗𝕖來來去去都係個幾幢大廈🏬🍎真係慚愧慚愧經過砵蘭街又真係無留意過有樓上𝕔𝕒𝕗𝕖🙈而今次去嘅𝕔𝕒𝕗𝕖就位於砵蘭街嘅茶聊·準時12點到,座位數量充足👂🏻比大家參考一下~當日2點到走人,都有座位可入座мєиυ大概分為:🥞 𝔸𝕝𝕝 𝕕𝕒𝕪 𝕓𝕣𝕖𝕒𝕜𝕗𝕒𝕤𝕥🍞 𝔹𝕣𝕖𝕒𝕕🍳 𝔹𝕖𝕟𝕖𝕕𝕚𝕔𝕥🍚 ℝ𝕚𝕤𝕠𝕥𝕥𝕠🍝 ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒🥩 𝕄𝕖𝕒𝕥𝕤🥙 𝕊𝕒𝕝𝕒𝕕/𝕍𝕖𝕘🧁 𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥·我地兩個人就點咗:🍋🧈 檸檬牛油北海道帶子燴忌廉芝士意大利飯 $98🐥🍟 香濃牛油果醬炸雞蛋配薯條 $138🍵 菲芝芝士奶蓋 ($39~> $9跟餐價)🥛 ~> $14跟餐價)· 🍋🧈 檸檬牛油北海道帶子燴忌廉芝士意大利飯我地原本一開始都無抱太大期望架,揀佢都係因為見到檸檬🍋配牛油🧈依個配搭係街外都無咩見過,所以揀黎試試,點知真係超出意料之外🤩一食落口就感覺到淡淡嘅清新口感,而𝕣𝕚𝕤𝕠𝕥𝕥𝕠嘅飯粒係帶啲啲挺身嘅口感,唔同坊間食開偏軟嘅𝕣𝕚𝕤𝕠𝕥𝕥𝕠。不過真心食第一啖時覺得係有啲淡(重申,我係重口味人士😆)但依個𝕣𝕚𝕤𝕠𝕥𝕥𝕠有種魔力咁,越食越襟食,越食反而覺得味道越突顯🤣𝕣𝕚𝕤
平時去旺角都偏向去樓上𝕔𝕒𝕗𝕖

🧁 𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥

我地兩個人就點咗:
🍋🧈 檸檬牛油北海道帶子燴忌廉芝士意大利飯 $98
🐥🍟 香濃牛油果醬炸雞蛋配薯條 $138
🍵 菲芝芝士奶蓋 ($39~> $9跟餐價)
🥛
髒髒黑糖珍珠鮮奶
~> $14跟餐價)
檸檬牛油北海道帶子燴忌廉芝士意大利飯

🍋🧈 檸檬牛油北海道帶子燴忌廉芝士意大利飯
𝕣𝕚𝕤𝕠𝕥𝕥𝕠一哦都唔馬虎,飯中夾雜著脆肉瓜,多種口感。而且𝕣𝕚𝕤𝕠𝕥𝕥𝕠上嘅黃黃/紫紫嘅粒粒更帶著啲酸酸又甜甜嘅味道,真係令成個𝕣𝕚𝕤𝕠𝕥𝕥𝕠生色不少👍🏻
帶子只係一邊煎到脆脆,維持住滑嫩嘅口感
我就好вυу店家擺盤/配色上都有一番小心機😉

香濃牛油果醬炸雞蛋配薯條 $138
🥑🍔 香濃牛油果醬炸雞漢堡配薯條
我一開始都會諗,係呀,咪即係炸雞漢堡🍔,應該正正常常啦
殊不知又係一個超出期望😆
老老實實我哋都影相都影左一段時間🙈
但係個炸雞,即刻啲雞肉,仍然好滑嫩😍,啲雞皮脆嘅程度,啲雞肉嫩嘅程度,我有一刻有個錯覺,係咪食緊韓國嘅炸雞🤣
仲要配埋啲醬汁微酸又微甜,而且牛油果醬🥑嘅香濃,真係無得輸!
我就點咗髒髒黑糖珍珠鮮奶(打卡為主嘛🤣)跟餐價$14,𝙾𝙺嘅!奶味出,啲甜又唔會硬梆梆

💡 跟餐嘅餐湯,交足功課👍🏻
雖然係餐湯,又唔會稀到水咁,基本有蔬菜之餘仲有翠玉瓜,飲到最尾仲有薯泥🥔嘅口感
🌟 餐廳門口位開始已有打卡位,鍾意打卡📸嘅大家又多個地方可參考~
🍴📸 4/19/2021
🏠 茶聊 (旺角)
📍 旺角砵蘭街189號1樓
2021-04-19
$130 (Lunch)