2017-08-09 164 views
終於都等到細妹放假,日日番工真係人都癲。話說之前佢係旺角食過一間好出名既泰國菜 - 泰廚,一直都念念不忘。適逢佢今日放假,我地就決定一齊去食番餐好好relax下。尤其今日真係好熱好焗,食泰國菜相對清爽d,個人無咁大負擔。老實說,我個人係超級喜歡泰國菜,香辣香口酸甜,再加上唔同類型既香料,已經將唔同類型既食材提升到另一個層次。當我到達泰廚時,已經被門口既串燒所吸引,店員將雞肉燒成金黃色,好香好引人犯罪。甫入店,店員亦馬上安排座位,非常有效率。基於我地係抱住豁出去既心情黎食野減壓,所以我地就叫咗好多我地平時lunch係比較少食既野,例如炸蝦餅同大頭蝦冬蔭功等等。首先上菜的是豬頸肉撈檬,金黃色的炸蒜片散發著誘人的香味,輕輕一撥,微微燒焦的豬頸肉亦已躺在芽菜青瓜絲生菜上。加入特製的魚露,輕拌至將所有食材和味道完全融合。豬頸肉很香和爽口,味道不會過鹹,剛剛好。再配以檬粉和蔬菜進食,非常解暑。值得一讚是,所有蔬菜都非常夠凍十分清爽,加分。泰廚既上菜速度好快,轉眼間大部份食物已經全部上齊。海南雞飯很高水準,妹妹亦特別鍾愛呢個飯。好好彩,雞肉很嫩滑,雞皮部分亦不會很膩。沾上特製泰式醬汁,非常美味。而雞

首先上菜的是豬頸肉撈檬,金黃色的炸蒜

豬頸肉撈檬

泰廚既上菜速度好快,轉眼間大部份食物已經全部上齊。海南雞飯很高水準,妹妹亦特別鍾愛呢個飯。好好彩,雞肉很嫩滑,雞皮部分亦不會很膩。沾上特製泰式醬汁,非常美味。而雞飯用香料和雞湯煮過後,散發陣陣香氣,配上海南雞,perfect match。

泰式海南雞飯

大頭蝦冬蔭功湯好夠熱,由於椰奶下得較少,味道會偏向酸味重一點。大頭蝦的長度尤如手掌大,肉質不錯。

大頭蝦冬蔭功湯

泰式炒通菜超好味,非常有鑊氣同超熱!其實呢個係一個好簡單既菜式,但我每次食泰國菜都係定必點。今次絕對係非常驚喜,係我覺得最好味既菜式,如果係青骨通菜,效果更佳!

泰式炒通菜

狼吞虎嚥一輪,又係時候埋單計數。以泰菜黎講,價錢都親民同抵食。

另一方面,我覺得泰廚既店員好細心。除了青檸冰,我還散叫了一杯龍眼冰,而當然是比青檸冰,但店員竟幫我將貴的飲品跟餐,平的飲品散叫。呢一點我覺得佢地真係好細心同體貼,加分。

泰式蝦餅拼春卷
泰式串燒