2024-07-04 2815 views
記得早兩年已經黎過蟲二食lunch,但當時一邊做野一邊覆電話,完全冇好好享受,淨係記得臨走時係果度影左張好Chill嘅相。呢間係一間主打中日家庭料理嘅餐廳,佢地主打一汁三菜便當、自家製麵包、酒釀同埋PANCAKE,今次通通叫晒一汁三菜 $150一汁係鰹魚昆布茶高湯,三菜係副菜、慢煮蛋、主食,另外都會有日本殼米杞子醬油炊飯。主食今次就叫左櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷配高野豆腐及年糕福袋,而副菜係高湯蔬菜凍,成個set嘅食物都好精緻,店員比左個木牌我地寫住最佳食用步驟,每個食法都有唔同嘅體驗鑄鐵鍋北非蛋 $188呢個係以色列傳統食物,香料蕃茄燉菜半熟蛋配蟲二製忌廉芝士露絲瑪莉農夫包,餐牌標明無肉,燉菜有蕃茄嘅酸酸甜甜,食落有小小似加左燉菜嘅蕃茄炒蛋,睇落雖然係好簡單嘅食材,但就真係比到人一種家庭式嘅味道,好切合呢間店鋪嘅理念酒鬼朱古力麻糬もち傳統班戟 $118呢個Pancake真係超邪惡,唔會甜到漏,配上以威士忌、百利甜酒及朱古力調成的濃醬,食到輕輕嘅酒香味之餘仲有好香嘅朱古力味,中間夾住超級QQ嘅麻糬,麻薯控必點Fermented Rice Os-ffee 蟲二酒釀桂花啡 $65Emi其實

一汁三菜 $150

一汁三菜
櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷

鑄鐵鍋北非蛋 $188

鑄鐵鍋北非蛋
蟲二忌廉芝士露絲瑪莉農夫包

酒鬼朱古力麻糬もち傳統班戟 $118

酒鬼朱古力麻糬もち傳統班戟

Emi其實唔係太識飲咖啡,呢杯係友人叫嘅,比我飲左一啖,又幾特別喎☕️唔知大家有冇食過糖水鋪嘅酒釀桂花丸子,佢似係果款酒釀加落去tonic啡度,小小花香嘅清甜中和左咖啡本身嘅苦澀,唔太飲咖啡嘅Emi都飲多左兩啖

蟲二酒釀桂花啡
$250 (Tea)
一汁三菜
櫻花蝦豆乳味噌豚肉高麗菜卷