2021-12-07
仲有唔夠三個禮拜就到聖誕節,約左個好姊妹出嚟旺角 Shopping,一齊選購聖誕禮物,順便食下嘢、傾下心事。喺網上搵到呢間新開樓上 Café,餐廳嘅裝修很雅緻,以黑白色調為主,環境開揚寬敞,加上一室梳化卡座,感覺十分舒服。餐廳主打西班牙黑毛豬,主菜選項好豐富,共有 13 款,+$8 可加蒜片炒天使麵, +$20 更可以配小食,有薯條、薯角、春卷、炸蝦或炸雞塊等可供選擇。我哋點左美國安格斯穀飼肉眼扒 ($198) 同 西班牙 ESTRELLA 無骨黑毛豬柳扒 ($148)。 今日嘅餐湯係松茸野菌湯,湯身熱辣辣,菌香十足,入口時隨即感受到由野菌、啡蘑菇打出來的粒粒口感,配蒜蓉包吃,香口又不油膩,美味!兩份主菜同時送上,肉眼扒配上意粉同沙律菜,份量十足。牛扒香味動人,肉質粉嫩 Juicy,輕輕一切,肉汁已慢慢流出,入口肉香四溢,肉味好濃郁。意粉煮得軟硬適中,調味亦恰好,食落乾爽又唔油膩。黑毛豬柳扒有手掌般大,份量亦不欺場。跟店員建議,點左七成熟,肉質雖然有少許肥,但咬下非常嫩滑又夠肉汁,每一口都充滿濃濃的肉味。伴吃的薯角亦很吸引,金黃香脆,令人一口接一口,很滿足。跟餐飲品點左柑桔話梅蜜同蜂
跟餐飲品點左柑桔話梅蜜同蜂蜜柚子茶,話梅蜜回甘滋潤,飲完好順喉。蜂蜜柚子茶亦挺好喝,甜度剛好,聞到濃郁的柚子清香。