心癮這回事,確是難以解釋。近期突然迷上食車仔麵,返工放lunch,都嚷著要吃車仔麵;晚上回家,不吃車仔麵不罷休;就連宵夜,也指定吃差不多類型的粉麵類。可能想尋找一間半間是有特色的車仔麵吧。不得不承認,是有點太瘋狂!哈哈!今日同朋友係旺角行街, 當到晚飯時間, 係旺角女人街選擇多多,所以我倆決定睇到邊一間平價就食邊一間!行行下見到間應該係新開張無耐既小餐廳,店內的老闆娘向我倆落力招徠,我地見價錢便宜又是我愛吃的車仔麵類!家庭式小店咁!就入去試試啦!天氣悶熱食湯麵類真心不錯的!呢間【旺角豐味車仔麵】有港式車仔麵啦、招牌四川麻辣燙啦同正宗重慶酸辣粉揀,每一款都可以可選擇唔同辣度!MENU有兩面,入面都好多選擇啊!成41款餸揀!真係心大又心細!呢度既環境就好簡的,乾淨企理!長方形格局,一邊係向牆單邊吧枱式!一邊係四人枱二人枱咁!港式味道十足!朋友揀左“酸辣粉”,三款餸:「牛腩,雞翼,豬大腸」, 要左薯粉 仲要 (宇宙辣) 所以搭左罐可樂。酸辣粉通常都重味精到暈!但呢度又唔會!因為老闆娘本身自己都怕多油肥膩同埋味精!所以俾客人既都唔會多油,自然味為主望落可能都會覺得辣,但食落又唔太辣, 酸酸麻麻
心癮這回事,確是難以解釋。
可能想尋找一間半間是有特色的車仔麵吧。
不得不承認,是有點太瘋狂!哈哈!

天氣悶熱食湯麵類真心不錯的!

所以搭左罐可樂。酸辣粉通常都重味精到暈!但呢度又唔會!
酸辣粉「牛腩,雞翼,豬大腸」薯粉 (宇宙辣)

望落可能都會覺得辣,但食落又唔太辣, 酸酸麻麻又幾好食,接受到呢一種 (宇宙辣),薯粉食落超軟滑,豬大腸夠多肥膏,爽口彈牙又膩膩地。
朋友話勁正!而牛腩就煮得好腍又入味!肉質不錯呢!

而我自己就叫左
“麻辣燙” 三款餸: 「豬皮,魚肉春卷,魚腐」 (大辣)就足夠了!
另加左杯凍檸茶。見到難得會有既魚肉春卷, 即點!加多樣!
好彩有哪到因為魚肉春卷同魚腐1樣夠Q嫩,魚香味好濃!!

個豬皮就吸收哂又麻又辣既湯底!十分惹味!
麻辣燙「豬皮,魚肉春卷,魚腐」(大辣)

我地兩個都好滿足!
店員送餐時, 有溫馨提示, 如果唔夠辣可再加辣的!
真係再加埋秘製辣醬落去一定好過癮!
但我地就冇咁做到,淨係見到好多人都有加!因為面前呢碗已夠正啦!

麻辣燙「豬皮,魚肉春卷,魚腐」(大辣)

老闆娘仲好客氣同我地講話下次一定要試埋個港式車仔麵,因為湯底無味精,豬骨湯底加腩汁!
食落感覺比較健康!仲係每日用豬骨熬3小時而成!食完包唔會口乾!

有早知既話...我就哪呢碗啦,因為真係講得太吸引了!
!!!記得喔!只有港式車仔麵的湯底是無味精呢!
老闆娘我下次再黎啊!絕對平靚正!!!
Type of Meal
Dinner