2024-02-25
位於旺角頂樓新開張嘅廚師發板《希》,由Sam 師傅主理。曾品嚐過師傅手藝好幾次,師傅對創新很有要求,除善用四季時令魚鮮外,每次還會創作新菜式或新配搭,務求保持食客新鮮感。[希]嘅性價比非常高,晚市$1680 刺身熟食壽司都齊全。食物質素高亦有見創作用心,非常推薦晚市[希]套餐。可以慢慢品嚐當造魚鮮嘅同時還可跟師傅傾吓偈交流美食創作嘅心得,廚師發板座位有限,有興趣記得預約[希]當晚餐單:❤️❤️❤️🥢針魚刺身🥢八角魚刺身連香脆魚皮 - 冬季盛產嘅八角刺身味道鮮美,魚皮香脆無比👍🏻👍🏻👍🏻🥢金目鯛。鳥背。沙甸魚 刺身 - 沙甸魚微微火灸過更香口👍🏻👍🏻👍🏻🥢長崎小長井生蠔配海膽 - 生蠔味道清甜,再用海膽大幅提昇鮮甜度,Aftertaste仲保留到少少金屬味👍🏻🥢野生油甘魚壽司 (熟成十日)- 成本極大之作以提昇濃郁油甘魚香🥢山藥中拖羅🥢炸帶子 - 師傅火喉控制了得,外香脆內保留帶除柔嫩鮮甜👍🏻👍🏻🥢鰹魚刺身🥢長腳蟹配蟹膏蟹肉豆腐👍🏻👍🏻🥢紅蝦刺身👍🏻🥢立鱗燒配忌廉海膽汁 - 我最愛立鱗燒,鱗片豎立,酥香清脆,魚肉柔嫩細滑,鮮美無比 👍🏻👍🏻👍🏻🥢烤赤鯥壽司🥢象拔蚌壽司🥢秋山馬糞海膽 - 大大啖
[希]當晚餐單:❤️❤️❤️
🥢北寄貝壽司
🥢鮮魚湯
🥢甜品
整體而言:
環境:位於大廈頂樓,私人度高,日式經典簡潔裝修,明亮舒適
服務:細心周到,健談但又能保持適當距離,讓食客自在傾談
食物:魚鮮質素高,刺身熟食創作處理得宜