星宴作為W酒店系列入面首間中餐廳,響W酒店渡過Staycation既客人都有唔少會選擇於星宴內使用Dining Credit,小編都唔例外,響W酒店內食左三餐西餐後,今次終於有機會可以試到酒店內中餐廳既滋味。可能係因為響酒店及商業區既集中地,星宴既午市都非常多人幫襯,所以經酒店溫馨提醒下都要先行預約。由於係響Check Out既時候享用午餐,當員工見到小編一行人有唔少行李個陣,都主動提供較大既枱及其他櫈,方便我地安置物品。而同時我地坐低後,員工都有慢慢介紹每個餐牌既種類,以及佢地既推薦菜式,呢個都令小編覺得窩心既。 而前菜及茶壺都好快就即刻送到響我地枱面。事不宜遲,都報告下小編對今次享用既食物既評價先:燒味併盤:今次就選擇左脆皮乳豬﹑燒腩﹑以及燒鵝。員工響上碟前溫馨提示每款只有兩件,而睇下我地有無需要再添加,雖然見到個陣都有驚唔夠食,但小編就覺得最緊要係高質素! 乳豬本身有細細塊包響底,所以乳豬既油香被充分吸收哂,食個陣乳豬肉唔多,可以完全食到乳豬皮既脆香;燒腩會比較重油香,可能對於怕濃油香既朋友會覺得太膩;而燒鵝就當然係唔會有骨啦! 選既部位似乎都係接近脾既位置,所以相對平時既燒鵝會

事不宜遲,都報告下小編對今次享用既食物既評價先:
燒味併盤:今次就選擇左脆皮乳豬﹑燒腩﹑以及燒鵝。員工響上碟前溫馨提示每款只有兩件,而睇下我地有無需要再添加,雖然見到個陣都有驚唔夠食,但小編就覺得最緊要係高質素! 乳豬本身有細細塊包響底,所以乳豬既油香被充分吸收哂,食個陣乳豬肉唔多,可以完全食到乳豬皮既脆香;燒腩會比較重油香,可能對於怕濃油香既朋友會覺得太膩;而燒鵝就當然係唔會有骨啦! 選既部位似乎都係接近脾既位置,所以相對平時既燒鵝會滑好多!
燒味併盤

南瓜蟹肉金魚餃:推介! 本身金魚餃做出黎好有金魚游動時O咀既神韻,同時因為南瓜黃色既關係,令魚身都有斑紋而唔會只有奶白色外形既外觀;食個陣稍為淡味,足夠而實淨既蟹肉及蝦味會比較突出,而同時唔會太感覺到南瓜味。
南瓜蟹肉金魚餃
南瓜蟹肉金魚餃
高湯原隻帶子鮮蟹肉瑤柱灌湯餃:推介! 可能係因為午餐正價點心關係,灌湯餃內有1件花膠筒(以小編理解),配合清晰既高湯令食個陣覺得非常實淨! 灌湯餃內有原隻鮮甜帶子;同時響唔少既蟹肉情況下,唔會食到平時酒樓食到既豬肉味,令你就算整穿灌湯餃後,都唔會令碗湯即時變得渾濁!
高湯原隻帶子鮮蟹肉瑤柱灌湯餃
龍蝦湯鮮竹卷:推介! 如果你覺得一般既鮮竹卷又油又腥,呢款點心絕對會令你改觀:龍蝦湯煮出黎非常濃郁,完全飲得出由大量龍蝦煮出黎既鮮味;而鮮竹卷其實有少少似平時響某麵店食到既腐皮春卷既實感。基本上食完鮮竹卷後,如果唔怕濃既話可能飲埋龍蝦湯!
龍蝦湯鮮竹卷
原隻鮑魚燒賣:還可以。鮑魚都係星宴入面既主打菜式,不過鮑魚配以燒賣始終令人有油膩既感覺,令鮑魚既鮮味相對會有失色。
原隻鮑魚燒賣

星斑蒸腸粉:驚喜! 通常用於腸粉既配料都係比較濃味 (例如牛肉﹑叉燒),但星斑蒸出黎既腸粉,會有類似鮮蝦腸粉既情況,將原本既食料香味發揮得更好。雖然係個陣會比較淡口,但勝於用料非常足夠,每條腸粉都會有2-3件大大既星斑肉響度。小編就覺得好抵食!
星斑蒸腸粉
龍蝦燴飯:5月份星宴既推薦食材為為龍蝦,所以連炒飯都會以龍蝦為主題 - 1份龍蝦燴飯大約為4碗飯份量,員工會先將炒飯托底後,再淋上熱辣辣既龍蝦 (每碗飯有1-2件龍蝦)。龍蝦爽甜,雖然龍蝦燴汁唔算太濃,但作為主食黎講清清地都唔錯!
龍蝦燴飯
龍蝦燴飯

員工會不定時過黎關心食物既質素,有需要時都會幫你加水及點蠟燭,盡量令茶壺保持住適當熱度,呢幾點都令你覺得服務質素上係值得幫襯既! 4個人大約消費$1100下,如果響酒店中餐廳既質素同成本考慮既,價錢都算合理既。
Other Info. : 留意Dining Credit並不能使用於下午茶任食點心既消費。
2021-05-31
$270 (Lunch)
  • 南瓜蟹肉金魚餃
  • 高湯原隻帶子鮮蟹肉瑤柱灌湯餃