食韓國嘢好多時第一時間會諗起香港小韓國金巴利道,但最近就發現咗多一個選擇喇! 同樣都係油尖旺,但今次係去佐敦嘅文英街,呢到橫街窄巷間間都有自己特色,其中麻辣火鍋更成行成市。今次要食嘅係韓國地道小店星星。門外有兩張小枱,一踏入舖內,就立即好似去咗韓國咁,舖內牆身貼滿韓星演員們嘅相片同新聞,電視亦播緊飲食有關嘅節目。 呢到 Menu 大大本而且圖文並荗,要食嘅野應有盡有,應該總有一樣滿足到你嘅需要。 同其他韓式食店一樣,佢地都有提供前菜,但唔同嘅係佢d前菜款款都有咁上下份量,仲款款有少少唔會淨係得一款泡菜應酬你。 食得韓國嘢第一樣又點少得炒年糕呀!紅卜卜煙煙韌嘅年糕,仲有熱辣辣拉絲芝士,食到唔停口,裡面仲收埋咗韓式拉麵,成日都覺得韓式公仔麵都總係好食d嘅,可能因為彈牙d掛! 另外重叫咗大家睇咩韓國節目都會睇到嘅紫菜包飯。 今次都揀咗飛魚子紫菜包飯,賣相色彩繽紛都幾吸引,份量好足,都有成十舊。雖然飛魚子唔算多,但配埋其他有咬口嘅材料,味道平凡得嚟好滿足,食完濃味煙韌嘅年糕再食呢個有更加強烈嘅對比! 最後,就梗係揀多個湯,濕濕地中和下啦!食咗個辣辣哋嘅年糕,所以湯嘅部分就揀咗海鮮大醬湯。多啲蔬

食得韓國嘢第一樣又點少得炒年糕呀!
芝士炒年糕

另外重叫咗大家睇咩韓國節目都會睇到嘅紫菜包飯。
飛魚子紫菜包飯
海鮮大醬湯(送飯)

多啲蔬菜得嚟又唔辣,仲有d海鮮仔喺入面𠻹!其實大醬湯就有少少似日本嘅麵豉湯,不過韓式煮法相對口味較濃而且顏色都深d,但係今次師傅可能真係重手咗,都真係有d咸,我哋就自己加咗兩杯水開返淡少少,立即 OK 曬!

順帶一提,呢個湯係跟一碗白飯嘅,不過奈何我哋真係好飽,無視咗碗白飯......
2019-12-02
芝士炒年糕