2012-01-07 26 views
一直都係outback既粉絲 因為呢間既品質keep得好好今次藉回英國之前再同J兄+令妹去刷番餐勁既由於我同J兄一直想試試呢到既燒牛肉 所以特地選星期五黎食(燒牛肉星五六日先有供應) 好采一早book左位 七點鍾去到已經排哂長龍喇入坐無耐有位男waiter就話我地知宜家係happy hour 啤酒two for one咁正~唔洗諗緊係一人一杯啤啤佢先啦知道outback既份量一向唔少 所以我地兩男一女只叫一個starter兩個main courses分黎食 三樣都係呢到既燃手菜 分別係芝士薯條, Ribs併燒雞同埋燒牛肉Outback最出名除左牛扒外 當然唔少得無限添加既黑糖包啦!!!!我地落完單後都超級期待呢個最佳配角出場 因為真係好好食可惜等完又等都係無野黎 只好吹吓位waiter啦 又等左一段時間 前菜SALAD都到左喇……包包都係未到……唯有再吹吹啦結果由落單到黑糖包上台用左15分鐘…...可能因為星期五晚忙啦…...anyway 個黑糖包正如我地所想既一樣 熱烘烘的 大大條 唔會太過甜 配合cream cheese食 真係一絕! 完全令人忘記呢個包其實係飽肚之物~三人唔洗30
一直都係outback既粉絲 因為呢間既品質keep得好好
今次藉回英國之前再同J兄+令妹去刷番餐勁既
咁正~唔洗諗緊係一人一杯啤啤佢先啦

三樣都係呢到既燃手菜
分別係芝士薯條, Ribs併燒雞同埋燒牛肉
happy hour 2 for 1
我地落完單後都超級期待呢個最佳配角出場 因為真係好好食
可惜等完又等都係無野黎 只好吹吓位waiter
三人唔洗30秒就清左盤~唔係講笑 真係唔洗30秒 原本諗住再黎多條
但及時醒起要留留戰鬥力比陣間既主角 所以都係放棄左~

果然過左一陣 一盤大大碟既魔物就送到我地眼前
黎OUTBACK食過咁多次 今次係第一次食呢到既芝士薯條
先講講份量 薯條之多唔洗多講啦 但上邊既芝士加煙肉粒同樣比得絕不手軟喎
大大PAT熱辣辣既肥膩物包住每一條脆口澱粉質 配mayo食 無得彈啦~ 經驗話我知芝士薯條真係要襯熱食的 所以我地3個再次用9秒9既時間食哂呢一大盤魔物!!!! 認真講句 呢個份量呢種質素收呢個價錢絕對物超所值 因為呢碟野真係好好好多芝士~ 出邊個啲冇得fight啦
芝士薯條今晚最正
又過左漫長既等待 兩道主菜終於同時黎到
先講燒牛 我地選擇用slow grill既方法去煮 有三個份量供應8oz 12oz 14oz
原本打算小小地叫個8oz試吓就算 點知當我地想要medium熟既時候 個waiter竟然話8oz做唔到medium只可以做到medium-well done......結果無可耐何地唯有叫塊12oz啦 講真outback咁樣限制生熟度啫係間接迫人食貴啲個種啫
試問邊有人食牛扒會食medium-well.... 點都好~兩個男人分一塊牛扒 其實20oz都係濕濕碎既事~
番番入正題 塊牛扒既medium講得出做得到 切落去啲肉現淺紅色unun地但又唔會話出哂血水咁生 好多出邊同級餐廳都做唔到 呢點值得讚!
未食已經聞到香噴噴既炭火味混合著牛肉香 一口咬落去 半熟牛肉同油脂既口感真係好食 絕對令人忍唔住去食第二舊
J兄食完呢塊久違既燒牛超級滿意 話下次必定encore
若果唔理之前medium-well done既問題 我都認同呢個燒牛絕對值得一試!
MEDIUM既燒牛肉
另一個主菜: Ribs配燒雞
燒雞可以選燒雞胸or 半隻燒春雞
唯一既女性話要食雞胸 所以我地放棄左春雞
呢個豬雞配盤相比燒牛就略為遜色喇
因為雞肉燒得太過熟太過un 唔好食 下次一定叫燒春雞 睇落份量都多啲啦~!
至於個ribs係好食的 但其實燒ribs呢樣野間間西餐廳既味道都相約ga啦
好少可難食 只可以話呢到既ribs冇失手但又唔係超高水準
我覺得一試無彷 但唔係必食
RIBS+CHICKEN BREAST
差 UNUN雞
食完既結論就係 頭盤同牛肉都好食 下次有交易
但其他既main dish好似雞個類就一般般喇
正如一開始所講 呢到一向都係聚餐之選 所以一定係KEEP住黎
只係下次一定唔會星五晚黎 太多人太吵嚷了 WAITER太忙搞到今日差啲連黑包都冇得食~
2011-12-30
芝士薯條今晚最正