2013-09-03
星期六晚,因為某些原因,由短程旅行的打邊爐晚餐轉到臨時決定的Burger 晚餐。burgeroom一直都向"想去"表到,但因為地點問題,一直都未有機會到訪,所以一想起食Burger就坐上的士前來啦~店位於都算多食肆的街,前幾間有拉麵Jo, 勝手日本茶,後面亦有西餐廳Mackie Kitchen同 home。店門口一張小枱已有兩人坐著,望進店內見已經滿坐。推門而入,店員指一指一張小圓枱上有2個坐位,坐下便開始研究menu了。Menu 選擇以小店黎講不算少了,有牛、雞、鴨、魚同海鮮。牛的選擇有10款,由$60到$148任君選擇。我選擇了較為簡單的,鮮磨茹牛肉漢堡($75)。你點了有圖介紹的大烤茹芝士牛肉漢堡($95),另加了芝士薯條($40)及汽水($15)。芝士薯條先到,一層已溶了的芝士佈面,薯條是全隻薯仔切條炸成脆脆的口感,但芝士因為已經冷卻了,所以未能做到全條薯條被芝士包圍的效果了~ 紙盤底亦有不少的芝士溶了可以點薯條,整體不錯。但你鍾意既gravy就沒有提供了!兩個burger 一齊上枱,好好的安排,不會一個食緊另一個仲等緊。另外已經將個包一分為二,兩邊都有籤拮住,最重要係,佢切完
店位於都算多食肆的街,前幾間有拉麵Jo, 勝手日本茶,後面亦有西餐廳Mackie Kitchen同 home。店門口一張小枱已有兩人坐著,望進店內見已經滿坐。推門而入,店員指一指一張小圓枱上有2個坐位,坐下便開始研究menu了。 Menu 選擇以小店黎講不算少了,有牛、雞、鴨、魚同海鮮。牛的選擇有10款,由$60到$148任君選擇。我選擇了較為簡單的,鮮磨茹牛肉漢堡($75)。你點了有圖介紹的大烤茹芝士牛肉漢堡($95),另加了芝士薯條($40)及汽水($15)。
芝士薯條先到,一層已溶了的芝士佈面,薯條是全隻薯仔切條炸成脆脆的口感,但芝士因為已經冷卻了,所以未能做到全條薯條被芝士包圍的效果了~ 紙盤底亦有不少的芝士溶了可以點薯條,整體不錯。但你鍾意既gravy就沒有提供了! 兩個burger 一齊上枱,好好的安排,不會一個食緊另一個仲等緊。另外已經將個包一分為二,兩邊都有籤拮住,最重要係,佢切完一半,個包唔會有任何壓扁的痕跡。
飽外皮脆口而中間十分軟熟,雖然個包好高,但都唔會好到好論盡。鮮磨茹因為個面積較細,未能食到好濃的磨茹味。中間的牛肉質地很好,不會一咬就散開而牛味都濃。配上新鮮的蕃茄及生菜,加上自家製的醬並不會太濃,整體配合得好好味。 而你的大烤茹芝士牛肉漢堡,你將一半的大烤茹比左我食,好juicy好好味 (變左你只係食芝士牛肉漢堡) 。 價錢雖然偏貴,但都覺得係物有所值,份量亦都算多,我都要將我的一半轉交你去處理 。只係坐位真的太迫,食完都不好意思再坐了!
幸好,臨時決定的晚餐質素很好,若果不是,我的心情應該會跌到谷底...