2024-10-22 574 views
收工,去咗間灣仔(銅鑼灣站出)嘅居酒屋”昭和食堂”chill 吓,嘢食相當唔錯!首先環境,簡直係去咗日本。周圍都係日式裝修,燈籠,海報,就連燈光都完全係日式感覺,我感覺上連呢度嘅食客都好似日本人咁兮。不過更令人滿足嘅係佢嘅菜式:昭和特上盛合 - $398.0呢個係廚師安排嘅盛盒刺身,用上日本海膽魷魚卷、拖羅、大蝦、吞拿魚同油甘魚組成。刺身夠凍,夠厚身,每一塊食落都新鮮無比,極之滿足!清酒烏龍青口 - $78.0帶有蒜蓉、清酒同烏龍味嘅嘅青口。呢個青口食落係好夠味道,湯料同青口,相當夾。炸櫻花蝦豆腐 - $58.0基本上一定好食嘅櫻花蝦豆腐。除咗櫻花蝦本身,上面仲落咗辣椒蘿蔔蓉,所以食落去會有少少辣。炸豆腐本身夠熱。已經唔會輸。雞大動脈 - $70.0呢度嘅奇特串燒。到底咩係雞大動脈?答案係煙靭但同時有實感嘅肉質。加上佢嘅秘製醬汁,其實好難有其他部位有佢接近嘅味道同口感,相當奇特。煙肉蠔- $60.0其實佢有兩件,但我食咗一件先記得影😂。估唔到煙肉同蠔可以咁夾,因為蠔肉軟腍又濕潤,同硬脆嘅煙肉一碰起嚟就有火花。雪花牛柳 - $65.0牛柳相當軟腍,雖然唔算好有油脂感,但係牛味相當足夠,佢

昭和特上盛合 - $398.0

清酒烏龍青口 - $78.0

炸櫻花蝦豆腐 - $58.0

雞大動脈 - $70.0
呢度嘅奇特串燒。到底咩係雞大動脈?

煙肉蠔- $60.0
其實佢有兩件,但我食咗一件先記得影😂。

雪花牛柳 - $65.0
牛柳相當軟腍,雖然唔算好有油脂感,但係牛味相當足夠,佢亦都特登做到 medium 成熟度

朝鮮醬雞翼 - $30.0
簡單嘅雞翼發揮亦相當唔錯。除咗有朝鮮醬加持,佢將雞翼劏開一半,所以有一半係冇骨嘅。

白子 - $128.0
真正隱藏大佬。
加入蘭王蛋一齊食嘅白子,蛋味十足,白子色澤潔白,接近入口即溶,質感滑溜,味道鮮甜。係非常奇特嘅終極美食。當然,未必個個接受到白子嘅味道同質感。但呢度的確做得唔錯。

相當滿足嘅晚餐!
除咗多嘢食,好多嘢都好有特色,甚至喺其他地方食唔到。加上呢度嘅環境,真係可以輕鬆吓,舒緩一下平日工作嘅辛勞。

2024-10-22
$500 (Dinner)
  • 煙肉蠔
  • 炸櫻花蝦豆腐