超級想念台灣嘅味道,尤其師大夜市嘅燈籠滷味,同事興起想食滷味就一於到朗豪坊分店拜會一下!Lunchhour座無虛席,等左十幾分鐘先可以入座。招牌燈籠滷味當然唔少得啦,我地決定自選想食嘅滷味再share,咁就可以貪心咁試多幾款~我叫左限量供應嘅嘴邊肉、豬耳朵、甜不辣、稻庭烏龍麵,同事叫左蹄膀、白蘿蔔、麻吉燒、稻庭烏龍麵,之後發覺廚房比多左兩條鑫鑫腸我地。烏龍麵同甜不辣吸哂汁超滷水,豬耳朵同嘴邊肉爽而有咬勁,蹄膀滑溜。第一次食麻吉燒非常鐘意,魚漿包住麻糬好軟綿綿好得意。同台灣燈籠滷味唔同嘅係香港分店有地道夜市小食,好貼心咁幫我地解解思“鄉”之情。剛烤起嘅芋泥肉鬆爆漿蔥抓蛋餅香氣十足,蛋餅外脆而內爆芋泥肉鬆漿,超澎湃!芋泥香滑,肉鬆爽脆,簡直係perfect match!再叫左熱香烤炭焙烏龍奶茶加珍珠,烏龍茶底好甘醇,珍珠本身有甜味所以奶茶走甜啱啱好,珍珠好Q唔錯唔錯。重點雖然有D錯但佢個紙杯嘅design超靚超繽紛,真心唔捨得丟!香港物價比台灣高好多,論性價比一定不及台灣高,但可以一解思鄉之情以彌補持續疫情下 唔 可以飛去台灣大吃特吃嘅遺憾,可樂而不為呢~菜單-

芋泥肉鬆爆漿蔥抓蛋餅

香烤炭焙烏龍奶茶

菜單-

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$118 (Lunch)
芋泥肉鬆爆漿蔥抓蛋餅
香烤炭焙烏龍奶茶