2023-04-07
期待去依間食肆幫襯好耐, 趁住復活節假期嘅第一日,一個人悠閒地去西灣河拜訪一下傳說中好味嘅醉雞卷。依度地方唔係好大,4至5張四人檯, 但就有啲似一啲日式嘅餐廳:老闆喺裏面做食物,同客人嘅距離好接近,大家可以交流,有傾有講,感覺親切。我好簡單,首先就係點咗醉雞卷,然後問咗老闆,佢哋嘅麵嘅做法、選擇,記點咗佢哋嘅沁沁麵。先講醉雞卷,真係好熟於家庭、私房嘅味道,味道適中,令我想起一個會做醉雞翼嘅老朋友,令人回味,冇得彈。 唯一要挑剔嘅係:個雞卷嘅雞肉捲得遍實(?! 我都唔知唔唔啱?),還是如果雞卷中間仲捲多一層雞皮,口感就更加正。(純粹個人狂想。)至於個沁沁麵,係用秘製嘅人蔘湯淆成,完全冇用味精,湯質濃郁,入口舒服,同樣係令人回味嘅,同樣係令人有家嘅感覺。而我唯一挑剔嘅係:我覺得西蘭花有少少破壞咗個湯,如果有另外一種蔬菜類可以取代,就更好喇。總括而言係非常好嘅體驗,我一定會嚟再幫襯,試下佢哋其他出名嘅食物。要說多謝嘅一餐。