2024-08-03
黎越男仔食個是靚午,坐底瞬間覺得自己去咗越南街頭,鋪頭播住越南歌曲,我最鍾意牆上面貼住嘅抵死廣東話標語!我食咗鎮店四鳥椰汁酸湯檬粉,份量大,最有驚喜係上面一塊炸雞皮,蘸湯食好正。四鳥就係四種做法嘅雞,除咗炸雞皮,有手撕雞、脆雞件、串燒雞,啲雞仲要用火槍炙過先上台,好有越南街頭燒烤個種風味。個湯少少酸,椰味剛好(唔係超重口味)配合新鮮生菜,紫洋蔥,很不錯。另外軟殼蟹黃薑飯都幾好,蟹炸得靚仔,賣相完整,脆而不膩,黃薑飯粒乾身不油膩,混入大量沙律菜食落爽口。枱頭有碗撈檬汁嘅楂,可以兜黎撈飯。值得一提係跟餐的牙車快沙律,真係太好食了,係一個混合青菜、手撕雞、柚子同埋自家調味配料嘅沙律,加啲撈檬汁更惹味。旁面我哋揀咗配炸魚柳。飲品龍眼冰好多龍眼肉,叫咗少甜剛剛好,適合解暑。熱椰香拉茶,有得自己拉個椰漿落杯奶茶,我係椰控當然要落晒!#devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔旺角店 #旺角美食 #香港越南餐廳 #香港越南菜 #香港越南美食 #香港越南粉 #香港越南粉旺角