2021-10-28
今日係新蒲崗蒲到夜左,去左時代冰室慰勞下個胃仔。呢度設計好似自修室咁一排排,有2人位到4人位。晚上人流唔多可以自己揀位坐,我和朋友揀了相對較入的位置坐底。一坐底,侍應已經擺底2碗湯,比你一路揀餐牌一路飲湯!晚上設有小菜套餐,可以揀小菜,我地揀了XO醬西蘭花炒魚柳和特濃沙嗲肥牛煲。前者魚柳厚切咬落啖啖肉,配上蔬菜屬有營之選!可能係岩岩晚市時間,魚柳同西蘭花上都有黑色一點點,應該是鑊未清潔好就煮,味道沒有影響,但觀感唔太好,扣了少少分。而後者最岩重口味的朋友,沙嗲醬好惹味,配飯一流!XO醬乾炒厚切豬扒炒公仔麵,到茶餐廳必叫菜式之一,有鑊氣炒出嚟香噴噴,炒到公仔麵夠乾身,放低5分鐘唔夠就清曬!飲品方面,我揀了特飲大檸樂,嚟到有驚喜,超大杯冰底,再有2罐可樂,只係加$8,超值!