2024-12-05
呢幾日約左朋友去咗Room 3食飯,一入去已經畀間嘢嘅環境吸引住。入口有條竹製通道,好有格調,成間餐廳都係偏日式時尚風,啲燈光打得好靚,氣氛浪漫。開胃菜嗌咗個無花果脆薯蟹籽沙律,成個沙律配搭得好有層次,無花果甜香配埋脆薯,再加埋蟹籽嘅鹹香,好開胃。仲叫咗脆核桃小子,即係小甜魚,香脆可口,配酒一流。刺身壽司方面,葱拖羅三色紫菜TACO壽司手卷真係大推介,兩卷入面嘅拖羅新鮮肥美,配埋葱絲同紫菜,層次感十足。仲有迷你蟹王蟹肉窩夫撻,蟹肉味道鮮甜,窩夫香脆,一啲都唔會覺得漏。熱盤方面,雞中翼同雞翼釀鴨肝都做得好出色,尤其係雞翼釀鴨肝,個鴨肝香而唔漏,雞翼又多汁。西班牙黑豚玉子燒都係必試推介,蛋香濃郁,豬肉嫩滑。日本豆腐同北海道辣味魷魚肝汁松葉蟹肉意大利麵都係主廚強項,個豆腐滑嫩,意粉醬汁香濃。甜品方面,自家製紅豆布丁質地順滑,紅豆香甜但唔會過甜。菠蘿焦糖燒就真係超驚喜,外皮燒到微微焦香,菠蘿本身超甜。飲品嚟講,佢哋嘅Classic cocktail調得好有水準,$158價錢都算抵飲。成個餐牌都見到佢哋對食材嘅重視同創意。講到服務,店員都好專業,講解餐牌詳細,上菜時間掌握得好好。整體嚟講,雖然價
講到服務,店員都好專業,講解餐牌詳細,上菜時間掌握得好好。整體嚟講,雖然價錢唔平,但係計埋個環境、食物質素同服務水平,我覺得都幾抵。
如果想搵個地方慶祝或者約會,Room 3真係一個好正嘅選擇。記住一定要預早book枱,因為呢度真係好多人鍾意。