2017-10-24
心血來潮想食吓素,咁啱身處觀塘,揾到呢間位於中海日升中心似係新派食齋嘅餐廳,就一於試試喇!裡面環境清靜,裝修優雅,又夠曬闊落,都坐得幾舒服,好適合傾計、傾工事!睇過餐牌後,我們決定吃個二人餐。友人身懷六甲,問職員有什麼適合孕婦吃,她好有耐性介紹和幫我們分析。我們叫了蜜汁叉燒拼麻辣海蜇,她還細心地説會幫我們分開兩碟上(孕婦不可吃冷盤),服務超讚由於餐免費自動升級燉湯,所以叫了個羊肚菌松茸燉湯和紅燒竹笙燴素翅試吓。足料燉湯清甜滋潤,啱曬秋意濃的今天,飲完唔口乾,真材實料,好濃的松茸味。我們都是反對吃魚翅的,所以呢個仿真度很似魚翅的素翅真是好選擇!材料十足!我覺得個蜜汁叉燒賣樣十足,少少的煙熏味食落味道有8、9成似!海蜇爽口彈牙,望落去以為會好辣,食落好少辣 ,食完一舊接一舊,好食到停唔到口!椒鹽金針菇:份量都幾多,菇炸得好乾身一啲都唔油膩,上咗炸粉但每條都係獨立無癡埋真係考廚師的功夫!每條菇都炸到又脆又香就好似食薯條香口,食到無停口!竹笙榆耳腐皮卷:腐皮卷炸至金黄後落汁燴,令到入面d菇有好多汁而外層腐皮唔散,真係皮薄饀靚!牛肝菌炒飯:喺面啲合桃勁香!飯炒得粒粒分明乾身,完全唔油膩,非常香口
牛肝菌炒飯:喺面啲合桃勁香!飯炒得粒粒分明乾身,完全唔油膩,非常香口!份量也很多!中意食飯的人一定係最好的選擇!!
豆漿真係好驚喜,主因係本身冇特別期望,賣相也不是特別,但它就是特別濃特別有豆味!飲到尾仲微微有渣,證明係賣材實料!自家製造!好耐冇飲過咁有水準的豆漿了
最後有紅豆沙。由於我同友人已經很飽,只叫了一碗share, 將是日晚餐劃上完美的句號。