2024-06-23
嘆完下午茶,其實唔肚餓,但係7:30左右,又想食啲嘢,朋友提議食點心,正合我心意。不過中上環夜晚食點心,選擇真係唔多,最終搵到呢度。因為唔肚餓,只係叫咗四款點心:一籠八戒 其實係豬造型嘅叉燒包,都算合格,叉燒餡料切到細細粒,味道適中,外皮軟腍腍,唔係傳統嘅叉燒包爆開嗰種皮,係用奶皇包嗰種圓包皮。蟹籽燒賣呢款點心冇乜特別,同傳統燒賣差不多,不過頂部就唔係一隻蝦,係有啲蟹籽,裏面都係豬肉為主,有少許冬菇,略嫌偏鹹,可能我哋唔肚餓,所以啖啖肉,覺得有啲飽滯。本來唔係想叫燒賣㗎,要提提大家,有啲點心夜晚係唔供應嘅,所以我哋原本揀嘅腸粉,叉燒酥都已經冇晒。魔鬼帶子餃帶子餃有驚喜,因為冇相片睇,以為魔鬼嘅意思係辣辣地,點知一上枱,原來係扮魔鬼魚造型,都算幾Q,餃唔算大,一籠得兩隻,略嫌貴咗少少,不過裏面都足料,有一隻大蝦,同埋帶子,非常鮮味,呢個價錢,如果有多一兩隻就好啦😆野菌素餃子呢款餃子普普通通,都係同出面酒樓一樣嘅味道,勝在淡淡地,係我預料之中嘅。
因為唔肚餓,只係叫咗四款點心:
一籠八戒
蟹籽燒賣