2022-05-09
晚市終於重開,今日就同屋企人嚟咗呢間西餐廳食飯。個環境俾人感覺好舒服,座位闊落,而且燈光唔會太昏暗。晚市有二人餐選擇,價錢都係$368兩位,價錢唔算特別貴,不過如果想食龍蝦或者食牛等就要加錢。是日餐湯係蕃茄湯,入面有少少麵包碎,面頭仲落咗啲橄欖油。蕃茄湯有少少酸,都幾開胃。主菜我地點咗個Carbohydrates 類 - Margherita Pizza. 主要材料有水牛芝士、車厘茄、羅勒、蕃茄醬。喺有醬同餡料嘅部份都好足料,有濃郁嘅蕃茄味同埋淡淡嘅羅勒香味,Pizza嘅餅邊就煙煙韌韌,好有意大利風味。另外加$188要咗個肉類-澳洲和牛西冷配黑松露椰菜花米、粉紅胡椒、牛肉汁。成碟睇落唔會太花巧,搶咗主角西冷嘅風頭。個黑松露椰菜花米好有驚喜,黑松露味好出。我哋點咗五成熟,雖然佢切開睇落比想像中熟,但可能因為佢係和牛嘅關係,脂肪嘅比例都比較多,又唔會覺得佢硬同乾。甜品揀咗雲呢拿泡芙,佢外層嘅皮唔會做到好厚,而且入邊嘅cream好滿好rich,好食!