2024-01-07 94 views
今晚去完朋友油塘屋企,朋友帶我去佢飯堂老友記廚房。舖頭都好大吓,有一邊全邊都係落地大玻璃,入邊有好多張大枱同埋有啲卡位。感覺開陽闊落。呢間餐廳晚市做埋各式小炒,火鍋同雞煲,種類繁多。我哋今晚兩個人就簡簡單單叫三個餸加一碗白飯share食。老友記小炒王:材料豐富,包括韭菜,鮮魷,魷魚乾,蝦仁,菜譜,腰果及蝦米。腰果炸得鬆化,鮮魷爽口易咬,蝦米及魷魚乾令菜式增加鹹鮮味,韭菜嫩口,加咗菜譜令菜式更惹味。芝麻沙薑雞半隻:分量十足。雞肉肉質彈牙。雞皮唔會好厚,食埋都唔會覺得好油膩。沙薑味好夠。冰梅金沙骨:冰梅汁酸酸味味,令人食慾大增。金沙骨嘅肉同骨中間嘅筋膜位好脆口。另外值得一讚嘅係,一坐低,侍應就會拎一大碗滾熱辣嘅水同餐具俾你清洗。同埋每張枱都有各式各樣獨立包裝嘅調味料。感覺好乾淨。老闆娘整晚都笑容滿面,感覺好親切!

今晚去完朋友油塘屋企,朋友帶我去佢飯堂老友記廚房。

呢間餐廳晚市做埋各式小炒,火鍋雞煲,種類繁多。我哋今晚兩個人就簡簡單單叫三個餸加一碗白飯share食。