2017-07-06 688 views
店內紅紅綠綠的裝修好搶眼, 有一種傳統的感覺, 配合返個店名”北京”, 舖頭入面都有好多京劇面譜/人物公仔的裝飾, 連一點提示的標語都有面譄公仔。食物方面, set lunch 有飯有面有小菜, 都有好多選擇。 我地叫左蜜汁豬扒湯拉面, 加小籠包set, 另外再加左個豆沙鍋餅做甜品。蜜汁豬扒湯拉面 – 見到蜜汁, 好自然令我聯想起叉燒, haha, 來到后個賣相唔錯, 豬扒同面分開上, 但份量唔算大。個拉面都算彈牙, 有點咬口, 個湯清清地都ok。但個豬扒唔得, 上菜的時候個豬扒係凍的, 呢個真係好扣分。豬扒比較,薄身, 但食落唔算好實, 少少乾身, 個蜜汁味唔夠重, 冇蜜汁的感覺。呢個仲要係廚師推介, 的確有點名不符實。小籠包 – 入面有湯汁, 味道都算ok, 但個皮就厚左少少豆沙鍋餅 – 呢個算係成餐飯最好食, 金金黃黃咁, 入面的紅豆餡唔會太甜, 外皮又夠香脆, 食完都唔覺得漏

蜜汁豬扒湯拉面

小籠包 – 入面有湯汁, 味道都算ok, 但個皮就厚左少少
小籠包

豆沙鍋餅
2017-07-02
$63 (Lunch)