2023-08-21
到咗呢間三代目嘅時候內心有啲嚇親,眼望埋去覺得好細,心諗點樣放輪椅;誰不知再次望清楚D,原來佢係向長方形發展,相信應該係連續3個舖位,連埋吧枱應該都有過百座位。可能暑假關係,即使差唔多2點,餐廳入面都仲有好多人,喺門口攞籌後都要等15分鐘先至安排入座。等枱冇嘢做嘅時候就發現佢哋只得兩人負責執枱擺位,第3個樓面負責送餐嘅係機械人,係3間舖來回穿梭,都幾得意。入座之後雖然見到套餐吸引,但係難得嚟到又想試唔同嘅嘢,於是只係叫咗一碗拉麵share,之後就叫唔同嘅小食,每樣都試下。紫蘇燒豚梅肉拉麵 $98湯底香濃,拉麵軟硬適中,燒豚梅肉肥瘦層次分明,肉味濃濃散發在口腔,紫蘇燒得香脆,仲有已經切開咗嘅流心蛋,濃郁嘅蛋黃令人回味無窮。自家製餃子 $62煎得香脆,皮薄餡靚,肉味濃郁,餃子內非常充實均勻,每啖都有充足餡料。芝士焗蠔 $48厚厚嘅芝士康安在蠔殼面之上,而且香氣散發,金黃則嘅表面很吸睛,一啖咬落去新鮮蠔味散發,兩者配合得恰到好處,真係想一試再試。導航,士多啤梨奶昔 $35原粒士多啤梨在杯頂與cream成為皇冠形態裝飾,簡單樸實得嚟有幾靚;奶昔淡淡的粉紅,飲落去有濃濃嘅士多啤梨味,而且唔係好甜
紫蘇燒豚梅肉拉麵 $98
自家製餃子 $62
芝士焗蠔 $48
士多啤梨奶昔 $35
原粒士多啤梨在杯頂與cream成為皇冠形態裝飾,簡單樸實得嚟有幾靚;奶昔淡淡的粉紅,飲落去有濃濃嘅士多啤梨味,而且唔係好甜,適合現代注重健康嘅香港人。
燒白鱔串 $68
燒白鱔同鰻魚雖然都係鱔,但是肉質比一般鰻魚結實少少,更合我嘅口味;燒白鱔醬汁唔多,能夠保存白鱔嘅原味,而且肉地好厚,一串仲有3片,同朋友一齊分享都唔會唔夠喉。
燒牛舌 $48
牛舌肉質爽脆,醃得好入味,香料在口腔內散發,令人回味;但係可惜得兩片, 而且好薄,真係有啲唔夠喉開。
海佬.膽 $68
炸蝦天婦羅上配有海膽,下面就係日本飯同紫菜,呢種食法真係第一次,但是就因為一件有齊唔同口感而吸引我去嘗試;果然冇揀錯,新鮮炸好嘅天婦羅上配有creamy海膽口感非常吸引,紫菜保留香脆口感,白飯份量適中;令我覺得最遺憾嘅海膽兩份比較少,未有滿足到我嘅慾望。
朱古力芝士蛋糕 $28
呢次美美日式午餐做個總結,又點少得一個甜品,正路其實應該揀雪糕食,但係因想感受一下特色味道,於是就揀咗朱古力芝士蛋糕;果然和揀錯,朱古力味香濃,蛋糕質地結實之中亦感受到芝士蛋糕柔滑,而我最鍾意嘅餅帶亦都好味。