2025-04-18
平日夜晚喺愉景新城行街,想搵間日本菜食下,就去咗呢個中庭旁邊嘅呢間。店面環境雖然比較暗,但坐落都幾舒適。餐牌上食物選擇唔少,一般居酒屋有嘅串燒、卷物、炸物、丼飯,甚至拉麵都有。紫蘇燒豚梅肉拉麵 ($98) ★★★✰✰首先呢個拉麵等咗30分鐘先有,以香港日式餐廳嚟講係非常慢。餐廳已經係用QR code落單,理應唔會漏單;不過感覺店內人手不足,例如埋單畀錢嘅時候都無店員喺帶位處,要等1-2分鐘先有店員服務。拉麵味道方面,值得一讚嘅係有兩邊半邊嘅溏心蛋(即係總共有一隻),而且溏心蛋煮得恰到好處;兩塊叉燒都算肥瘦適中,呢個價錢嚟講呢個肉量都正常。至於嗰pat紫蘇醬,拌勻後無乜味,整個豬骨湯都唔算特別香濃。麵質正正常常唔會太腍。整體而言,因等候上菜同結帳太耐,今次用餐體驗一般;聽到隔離食客對佢哋食嘅嘢嘅評價都一般,所以俾個OK嘅評價。
紫蘇燒豚梅肉拉麵 ($98) ★★★✰✰
紫蘇燒豚梅肉拉麵