2018-12-08
今日喺旺角放工, 近登打士街,通菜街行都咁上下搵嘢食, 有一段女人街係咁掘路, 行另一方向見到有間食石鍋燒手打烏冬, 我哋好耐冇食手打烏冬, 即刻入咗去。店舖小小, 有啲日式居酒屋嘅風格, 除咗烏冬仲有特式蛋包飯,串燒 ,石鍋飯等等。。坐低就送上一杯暖水, 服務殷勤。招牌嘅手打烏冬 或其他食物都用剔紙仔方式,方便清晰。鮮活蜆石燒手打烏冬,揀咗魚介豚骨濃湯($78)底。上檯嘅時候熱辣辣勁滾起, 夠曬feel。 先至佢嘅湯底, 唔算好濃稠但非常清甜,有鰹魚湯嘅, 加入了豚骨湯所以顏色不会乳白色。大蜆肥美鮮甜, 冇沙,浸喺熱湯中劲美味。烏冬當然係又滑又彈牙仲帶少少煙韌, 熱辣辣咁食真係好enjoy, 食到最後都keep 到熱。個friend揀咗"安格斯牛肉石燒手打烏冬" ( 黑蒜豚骨湯底)。 都係滾熱辣上, 生嘅安格斯牛肉 一浸入湯就變熟, 要肉質軟嫩就要快快手夾啦。 熱湯上面仲有啲小麥草同櫻花蝦, 口感豐富且令鮮味提升。加咗一份韓式泡菜小食, 醒神開胃!加錢配飲品--熱朱古力 和蘋果綠茶。 熱朱古力味道稍勝。最後店員更送上精美嘅和果子作甜品,so sweet小店用心煮出令人回味嘅手打烏冬
坐低就送上一杯暖水, 服務殷勤。
招牌嘅手打烏冬 或其他食物都用剔紙仔方式,方便清晰。
鮮活蜆石燒手打烏冬
鮮活蜆石燒手打烏冬,揀咗魚介豚骨濃湯($78)底。
大蜆肥美鮮甜, 冇沙,浸喺熱湯中劲美味。
安格斯牛肉石燒手打烏冬
加咗一份韓式泡菜小食, 醒神開胃!
加錢配飲品--熱朱古力 和蘋果綠茶。
熱朱古力味道稍勝。
最後店員更送上精美嘅和果子作甜品,so sweet
小店用心煮出令人回味嘅手打烏冬