2016-05-11
我最鍾意同朋友一齊燒烤,因為可以慢慢食,又可以消磨時間;但有時又會怕油膩會肥……女仔就係咁矛盾。不過,有朋友就介紹我去食呢間好特別嘅韓燒,個名叫「暴風吸入」。聽完嗰刻,呀,咩名嚟架?真係唔敢相信自己對耳,仲以為佢玩我……點知上OPENRICE 一打,就真係有呢間嘢。(都唔明點解要改個咁奇怪嘅名)朋友話呢間韓燒嘅特色係食物唔使自己拎,落單之後,食物就會送上。之後,就會有個純正OPPA出現幫你燒嘢食,畀錢食嘢嘅客人唔使自己燒,負責食就得喇,真係啱晒我呢啲懶人。另一個賣點呢,就係少油!原來呢度同嚟燒嘢嘅鐵板有啲唔同,佢係斜嘅。換言之,即係一邊燒,啲油就會流向下傾嘅一方或蒸發咗,而唔會再附喺啲肉度。聽落又真係好符合我要求喎,好啦咁,一於就試下。雖然最傳統的韓式燒烤只以麻油和鹽調味,不過餐廳就特別調製了5款醬汁,迎合年輕人口味。一去到,我就梗係想知點解個名咁奇怪啦~可能餐廳都預咗香港人唔明,就將個解釋寫埋入MENU裡面!原來「暴風吸入」係韓國嘅潮語,用嚟形容啲人好似風一樣快咁食嘢……而呢樣行為,對佢哋嚟講仲係一個享受!真係好特別!入塵之後,你會發現愈來愈多客人,不過主要都係韓國人!主要係因為呢間
一去到,我就梗係想知點解個名咁奇怪啦~可能餐廳都預咗香港人唔明,就將個解釋寫埋入MENU裡面!原來「暴風吸入」係韓國嘅潮語,用嚟形容啲人好似風一樣快咁食嘢……而呢樣行為,對佢哋嚟講仲係一個享受!真係好特別!入塵之後,你會發現愈來愈多客人,不過主要都係韓國人!主要係因為呢間舖係由韓國人打理,連侍應都係,所以多啲韓國人嚟都好,起碼同聲同氣先XD
晚餐始終唔prefer食咁多,所以都係點咗個2人餐,有豬有牛,滿足我同朋友仔!揀咗牛肋條同豬腩肉,再揀埋「海鮮韮菜餅」。唔想再叫肉,就點咗個海鮮,就係芝士燒鮑魚!!因為我哋對酒無咩興趣,都係飲酒算。
開始燒之前,鐵板就係咁樣,上面係空嘅,咩都無。 之後,食物陸續到齊,OPPA就會主動過嚟開始施展工夫。斜板預熱之後,OPPA做一樣做嘅,就係將唔同嘅配菜放喺四周,點解?因為一陣啲肉燒嘅過程中,就可以吸引咗嗰啲油同埋肉汁…… 可以放肉未?好似未喎,呢個時候,OPPA唔係放肉落去燒,而係拎一嚿肥肉放喺板上面,一邊拖著肥肉,一邊令肥肉嘅油脂溢出,之後再放肉到上面。 OPPA首先燒嘅係牛肉,佢一邊燒,我就一邊影,反正我又唔使自己燒。我朋友就翹埋雙手喺度等食XDDD OPPA佢將牛助條剪開之後放喺斜板上面,之後就用火槍往上面噴火加熱……型呀喂!搞掂之後,佢就將肉逐塊夾到架上,然後就燒豬腩肉。 牛肉食落「韌」咗少少,可能燒得有點過熟,不過唔油,仲幾有牛肉味。 豬腩肉好快都燒好咗,我就快啲嗱嗱聲試埋。
然後我就跟住佢個 MENU上面嘅指示,蘸下啲醬汁同夾下生菜食,又好似真係惹味啲。
豬肉比牛肉係滑啲,我今次將佢同埋啲韮菜一齊食,好好味。
雖然我哋唔係好多肉類,但我覺得啲配菜都好值得講。因為配菜真係意外地好食,菠蘿、南瓜、薯仔呀呢啲原來咁樣整又幾有風味。不過我最欣賞嘅就係韮菜,因為真係勁JUICY!我覺得個味道好似新疆串燒嗰種燒韮菜,所以畀我食曬XD 芝士燒飽魚,真係好正!平時食鮑魚,啖啖肉我已經食得好滿足,呢個仲要加埋芝士係上面燒,真係好邪惡!重點係食完都唔係好覺得「膩」,真係好神奇! 仲有樣未講,就係個「海鮮韮菜餅」。唔知係咪因為最後食,朋友同我都覺得好似唔係好夠味。不過,都算幾足料,有墨魚、蝦……好彩我哋無因為貪心而點芝士飯同芝士蛋卷,如果唔係應該會飽到行唔到……只係食咗上面咁多嘢,都已經覺得飽……
餐廳好大,雖然我無影到環境,但係空間感真係好夠,絕對唔會為咗做多啲生意,放多幾張檯,搞到好擠逼。通風系統亦做得好,冇咩油煙味,燒完之後,個袋同衫都唔會好臭,實在值得一讚。
韓燒嚟講,呢餐飯真係完全係「懶人餐」,我同朋友食得又飽又梳乎!多謝服務嘅 OPPA!